MenoYoga
Als de (overgang)stress je teveel wordt

MenoYoga op de werkvloer

Voor veel vrouwen heeft de overgang een behoorlijke invloed op het leven. En dus ook op het werk. De medewerker die al jaren met plezier naar haar werk gaat. Zij die altijd goed functioneert. Valt het je op dat er ineens een verandering plaatsvindt? Vrouwen in de overgang ervaren doorgaans meer (werk)stress. Wat is hier nu precies aan de hand?

Maar liefst 80% van de vrouwen in de overgang ervaart overgangsklachten. De hormonale disbalans kan leiden tot een scala aan kleine en grotere ongemakken. Al die ongemakken op zich kunnen stress veroorzaken, maar het ligt wat genuanceerder.

Als de (overgang)stress je teveel wordt

De mindere concentratie, de vergeetachtigheid en de voortdurende vermoeidheid, maakt dat vrouwen in deze levensfase meer moeite hebben om hun werk uit te voeren. Vaak komen ze gewoonweg tijd tekort. Dat geeft stress. Ze merken zelf als eerste dat hun werkvermogen terugloopt en dat maakt onzeker. 

“Zien anderen dat ik meer moeite heb?” 
“Wat als ik een fout maak?” 
“Wat heeft die cliënt of collega ook alweer gezegd?” 

Vrouwen kunnen zich kwetsbaar voelen, zijn zichzelf voortdurend aan het controleren en zijn bang om iets te vergeten of over het hoofd te zien. Ook meer fysieke klachten, zoals: veelvuldig vloeien, opkomende hoofdpijn of gewrichtsklachten maken bepaalde werkzaamheden op sommige momenten lastig uitvoerbaar. 

“Hoe ga ik dat regelen?” 
“Wat als ik tijdens die presentatie een opvlieger krijg?” 
“Hoe typ ik met die pijnlijke vingers dat stuk af?” 
“Wat als ik nu doorlek?” 

Die continue stroom aan nerveuze gedachten zorgt voor onrust in het lijf en het hoofd. Logisch dat je stresslevel hier voortdurend een duw van krijgt.

 
Ontstressen

Te hoge stresslevels, en vooral als deze chronisch worden, maakt kwetsbaar. Het is een neerwaartse spiraal. We weten dat chronische stresslevels de overgangsklachten kunnen verergeren en ook de slaapkwaliteit kan verstoord raken. Redenen te over om vrouwen te wijzen op het belang van ontstressen. En vervolgens vrouwen aan te moedigen hier concreet mee aan de slag te gaan. Ze te laten ervaren dat ontspanning een middel is om uit die neerwaartse spiraal te komen. En vervolgens haar grenzen te gaan herkennen om overspanning te voorkomen.

Om vrouwen hiermee op weg te helpen bieden wij vanuit de yogamethodiek een programma om ontspanning in hun leven terug te krijgen. Waarbij we waken voor de ‘zoveelste taak’ op haar to-do lijst. Via laagdrempelige en weinig tijdrovende oefeningen kan zij zichzelf ondersteunen in herstel van veerkracht. Oefeningen die ze deels op het werk en deels thuis kan uitvoeren.

De oefeningen zijn gericht op:

  • Het kunnen ontspannen na een stressvol moment of een stressvolle dag.
  • Het kunnen opladen in het geval van grote vermoeidheid en hersenmist.
  • Het kunnen inslapen en/of doorslapen bij slaapproblemen.

MenoYoga op de werkvloer

Menokracht organiseert samen met Helga van Geldrop van OverGangsters, dit MenoYoga Programma voor vrouwen op de werkvloer. Om inzichtelijk te maken wat het effect van het programma is, werken we met een internationaal gevalideerde vragenlijst gericht op de overgang. Hiermee zal bij de start van het programma een nulmeting worden gedaan. Na drie maanden vullen de vrouwen de lijst nogmaals in. Daarmee krijgen zij een beter beeld van hun eigen overgang(klachten) en de opbrengst van hun inspanningen. 

In dit programma verwelkomen we minimaal 8 en maximaal 15 dames. Het doel van het programma is om meer kennis en inzicht te krijgen over de overgang, de vrouw leert (in deze nieuwe fase) beter te luisteren naar haar lijf en ze ontdekt dat ontspannen een goede uitwerking heeft op lijf en geest. We starten het programma middels een online bijeenkomst om de vrouwen te informeren over de overgang en het effect van stress. Vervolgens beoefenen de vrouwen yoga onder begeleiding van Helga. Op deze manier raken ze bekend met de materie en zijn ze vervolgens in staat om de oefeningen gedurende het programma zelfstandig uit te voeren aan de hand van een begeleidend audiobestand. Het gaat om een aantal korte oefeningen die ze thuis en op het werk actief kunnen inzetten. 

Maandelijks is er een online groepscoaching waarbij er ruimte is voor verdieping, het delen van verhalen en uiteraard is er alle ruimte voor vragen. Tijdens deze groepscoaching zullen de ontspanningsoefeningen centraal staan. De doorlooptijd van het programma is drie maanden. We eindigen het programma met het nogmaals invullen van de vragenlijst en een evaluatiesessie met de deelnemende vrouwen.

De vrouw leert tijdens dit programma:

  • Over de invloed van de overgang op het dagelijks werk.
  • Over de invloed van spanning op je hormoonbalans.
  • Begrip over de externe en interne invloeden op spanning.
  • Tijdig opmerken van spanning bij zichzelf.
  • Waarom ontspanning broodnodig is.
  • Eenvoudige yogatechnieken om je energie een boost te geven.
  • Dat het loont om MenoYoga dagelijks toe te passen.


Praktische zaken

  • We starten het programma op dinsdag 10 januari 2023 van 9:00 tot 11:00 uur.
  • De eerste groepscoaching is op dinsdag 7 februari van 9:00 tot 11:00 uur.
  • De tweede groepscoaching is op dinsdag 7 maart van 9:00 tot 11:00 uur..
  • De evaluatiesessie is op dinsdag 11 april van 9:00 tot 11:00 uur.

Gedurende het programma en nog 6 maanden na afloop van het programma heeft de deelnemer toegang tot de online omgeving waarin alle yogaoefeningen staan. Via deze omgeving heeft de deelnemer tevens toegang tot wat algemene informatie over de overgang. 

Voorafgaand aan de start en voorafgaand aan de evaluatie vragen we de deelnemers een vragenlijst in te vullen. Reken voor het invullen van deze lijst op een tijdsbesteding van zo’n 6 a 7 minuten per keer. 


Deelnemen kan alleen via organisaties

Elke organisatie kan een aantal plekken inkopen in dit MenoYoga programma. We starten vanaf 8 deelnemers en sluiten de inschrijving bij 15 deelnemers.

Na afloop kijken we samen met de deelnemers naar de resultaten uit de vragenlijsten. We willen graag inzicht krijgen in de inspanningen die we met elkaar leveren. Over deze resultaten zal Menokracht rapporteren, uiteraard met inachtneming van de privacy. 

Een plek in dit programma bieden we voor de eerste 15 deelnemers aan voor € 117,- exclusief btw per deelnemer. Ben je geïnteresseerd, stuur ons dan een berichtje via team@menokracht.nl o.v.v. MenoYoga.

KENNISMAKEN MET HELGA VAN GELDROP 

Helga is de oprichter van OverGangsters. Zij is een ervaren yogadocent en tevens coach gericht op vrouwen in de overgang. 

Vanuit haar werk als yogadocent herkende zij in de klachten die vrouwen in de overgang tegenkomen, veelal het in de lucht houden van alle ballen, en zelfzorg bungelt onderaan de agenda. Nu Helga zelf – letterlijk en figuurlijk – midden in haar leven staat, ervaart ze hoe belangrijk het is in de overgang prioriteit te geven aan jezelf, zonder anderen te kort te doen.

Het leren voelen én bewaken van je grenzen is een thema in Helga’s leven. Zo kwam ze eind jaren negentig al met yoga in aanraking en is ze inmiddels ruim 17 jaar yogadocent. Die ervaring maakt dat zij gelooft dat ons lichaam zijn reden heeft. Dat klachten een uitnodiging van je lichaam zijn om stil te staan.

Dat was voor haar reden om een yoga- en mentorprogramma voor vrouwen in de overgang aan te bieden. Daarbij houdt zij het graag praktisch. Ook kleine oefeningen gedurende de dag kunnen je hormoonbalans verbeteren en zorgen voor meer energie.

Haar motto is: “Pak je regie en kom tot volle bloei, als een OverGangster”.

KENNISMAKEN MET MARIEKE SCHURINK 

Marieke Schurink is socioloog, voormalig directeur van Vernet en nu eigenaar van Menokracht. Ze verzorgt de inleiding over de overgang en de impact daarvan op de werkvloer, aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat is nu eigenlijk de overgang?
  • Hoe zien overgangsklachten die impact hebben op het werk eruit?
  • Wat zijn de signalen die we op het werk in de gaten kunnen houden?

Marieke haar doel is om zoveel mogelijk vrouwen kennis te laten maken met de overgang en om samen met organisaties een overgangsvriendelijk werkklimaat te realiseren.

Marieke merkt zelf ook de impact van de overgang in haar werk en is intrinsiek gemotiveerd om organisaties te ondersteunen de stap te maken naar een overgangsvriendelijk werkklimaat. Zodat alle vrouwen daar beter floreren en met verve en plezier hun werk kunnen doen.

 

Marieke Schurink EHBS staand

inspiratiesessie

Nieuwsgierig naar hoe jij als professional het Menokracht Card Deck kunt inzetten?

Schuif dan aan bij onze online inspiratiesessie op woensdag 27 september van 9.00 – 9.30 uur.

Klik op onderstaande button om je aan te melden.

aanmelden inspiratiesessie Menokracht Card Deck