uitnodiging online introductiecollege ‘Samen sterk door de overgang’

De overgang, waarom hebben we het hier over? Laten we eens beginnen met een paar interessante gegevens. En bedenk dan gelijk dat achter die percentages een groot aantal vrouwen schuil gaat. Misschien jij ook wel? 

  • 80% van de vrouwen in de overgang, ervaart in meer of mindere mate ongemak of klachten van de overgang;
  • Overgangsklachten worden vaak niet herkend en verward met klachten van depressieve aard of burn-out;
  • 33% van de 55-plus-vrouwen is ook nog eens mantelzorger;*
  • 55% van de vrouwen merkt dat het werk lijdt onder de overgang.**
*Bron: PRATEN OVER DE OVERGANG TABOE OP WERK: ‘IK HEB VEERTIG OPVLIEGERS PER DAG’ | HET PAROOL
**Bron: CBS/TNO: VERDIEPEND ONDERZOEK NEA INZAKE OVERGANG EN WERK 20 MEI 2022


Breinmist, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten, opvliegers, slaapproblemen

Een kleine greep uit de symptomen waar vrouwen in de overgang mee kunnen worstelen. Misschien weet je niet zeker of je in de overgang bent, maar je bent 40+ en merkt wel dat er iets veranderd is. Feit is dat veel vrouwen niet weten dat ze in de overgang zijn. Dit online introductiecollege over de combinatie Overgang & Werk is bedoelt voor jou als je meer wilt weten over de overgang en wat daar allemaal bij komt kijken. We gaan vooral ook in op wat de invloed is van de overgang op het werk en hoe je hier op een goede manier mee kunt omgaan. En natuurlijk ook op je leven buiten het werk.

En ben je jonger of ben je een man en werk je met vrouwen van rond de 40, ook dan nodigen we je van harte uit om online aan te schuiven. Laten we met elkaar het taboe doorbreken en de ongemakkelijkheid trotseren om de overgang een onderwerp te laten zijn waarover gesproken mag worden.

Overgang, alleen maar kommer en kwel? Zeker niet! 

De overgang is een transformatiefase en heeft ook veel mooie en positieve kanten. Je ziet dat vrouwen met een zetje van de overgang vaak beter voor zichzelf gaan zorgen. Ze maken zich minder snel druk en kunnen beter relativeren. Ze hebben veel kennis en ervaring en zijn hiermee waardevolle krachten en mentoren voor de jongere collega’s.

Waarom zou je deelnemen?

Omdat we merken dat veel vrouwen zich alleen voelen in deze fase. Veel vrouwen – en ook hun omgeving – weten te weinig over de overgang. Sommige vrouwen zijn onnodig ongerust of zitten soms ten onrechte thuis met een burn-out. Door je te laten informeren en erover te praten gaan vrouwen van alles herkennen en merken ze dat de overgang eigenlijk heel gewoon is. En ook van leidinggevenden horen we dat ze blij zijn met de kennis en nu beter snappen hoe de overgang in elkaar zit en vallen puzzelstukjes op zijn plaats.

De overgang is een bijzondere levensfase en geen ziekte, maar de klachten die hiermee gepaard gaan, kunnen wel impact hebben op het functioneren. Weten wat de overgang is en welke klachten hier wel en niet bij horen is voor velen een eyeopener. We horen vrouwen na afloop vaak zeggen: “Dit had ik veel eerder willen weten. Ik ben gelukkig niet gek, maar gewoon in de overgang”.

Ben je erbij?

De sessie wordt op twee momenten in de Week van de Overgang gegeven.

  • Maandag 8 april van 14.00 – 15.00 uur
  • Woensdag 10 april van 19.30 – 20.30 uur

Klik op een van de onderstaande buttons om je aan te melden voor de sessie van je keuze en je ontvangt per mail de link om deel te nemen.

Over de begeleider

Miranda Domburg is founder van Menokracht en heeft al vele jaren ervaring met het voeren van gesprekken, begeleiden van sessies en met de onderwerpen overgang en inzetbaarheid. Zowel met de vrouwen zelf als met leidinggevenden, HR en verzuimprofessionals. Daarnaast begeleidt zij professionals die de overgang een plek willen geven in hun eigen werk en vakgebied. 

Mocht je alvast kennis willen maken met haar en het team van Menokracht, bezoek dan eens: menokracht.nl.

Miranda Menokracht

PS Misschien ken je een collega die mogelijk interesse heeft in een van de sessies, geef de link van deze pagina dan vooral door. Zo helpen we nog meer vrouwen goed en gezond deze bijzondere levensfase door te komen.