Menokracht: kies jij als werkgever voor een overgangsvriendelijk werkklimaat?
VRAAG NU DE BROCHURE AAN EN MAAK KENNIS MET ONZE AANPAK


Hoe benut je het arbeidspotentieel van vrouwen van 40+?

Ben jij HR specialist of leidinggevende en heb jij de inzetbaarheid van 40+ vrouwen goed in beeld? Wist je dat 40% van de vrouwen in de overgang merkt dat het werk lijdt onder de overgang? En dat ruim 34% van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 44 – 60 jaar is gerelateerd aan de overgang. Vermoedelijk ligt dit cijfer hoger als er beter gekeken zou worden naar de burn-out diagnoses.

Menokracht ondersteunt werkgevers bij het overgangsvriendelijker maken van het werkklimaat in de organisatie. Met als doel: het arbeidspotentieel van vrouwen van 40+ te behouden en waar mogelijk te verbeteren. Het gaat aan de ene kant om het voorkomen van uitval. De andere kant van het verhaal is het beperken van het productiviteitsverlies. We kunnen samen een hele mooie win-win situatie creëren. Samen werken aan duurzame inzetbaarheid.

Menokracht academie

Wij geloven in de eigen regie van de vrouw. Zij weet wat er speelt in haar lijf. En zij kan iets ondernemen om de situatie te verbeteren. Nu is de realiteit dat de overgang voor veel vrouwen nog een ‘black box‘ is. Wij, in het ontwikkelde Nederland weten nog veel te weinig over wat er gebeurt met de vrouw in de overgang. Sterker nog, er is nog bijzonder weinig onderzoek gedaan naar vrouwen in de overgang. Binnen onze academie bieden wij in de wirwar aan informatie een waardevolle selectie online content aan in de vorm van programma’s, podcasts, video’s en documenten. Vrouwen kunnen daar zelf mee aan de slag. Daarbij is het de plek waar vrouwen bondgenoten ontmoeten in online koffie breaks of een thema sessie. Veel vrouwen voelen zich in die overgangsperiode vaak alleen met diverse vraagstukken. Menokracht is een plek waar alle vraagstukken rondom de overgang aandacht krijgen. 

Vrouwen leren op de academie wat de overgang nu precies is, waar zij zelf staan in deze fase en wat je kunt doen aan het ongemak en klachten, én ze ontmoeten binnen Menokracht diverse experts op het gebied van de overgang. Deze experts bieden via laagdrempelige oefeningen en leermodules hun kennis en kunde aan. Uiteraard kan een vrouw ervoor kiezen om de verdieping op te zoeken met een expert. Een greep uit de aanwezige experts: gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten, psycholoog, yoga docent, en nog meer.

Heb jij al een goed beeld bij wat een vrouw in de overgang doormaakt in het werk? Wat ervaren zij? Wat vertellen zij? Wat kunnen we van hen leren? Menokracht heeft tientallen vrouwen geïnterviewd en zij gaven een eerlijk beeld van wat ze zijn tegengekomen. Lees bijvoorbeeld hoe Avra omschrijft hoe het voelt als je brein niet meer goed functioneert. En hoe haar loopbaan een totaal andere wending kreeg. Lees hoe Yvon, HR manager, dacht dat ze gek werd. Ze voelde zich zonder aanwijsbare reden ineens heel onzeker over haar werk. Een aantal van deze verhalen zijn gebundeld in een PDF. Hier gratis te downloaden.

“Overgang heeft invloed op het werk” zegt 52% van onze respondenten

Naast deze verhalen staat er een vragenlijst ‘werk en overgang’ uit onder vrouwen. Inmiddels is deze 160 maal ingevuld en de analyse geeft een nog sterker beeld van wat er allemaal speelt. Uit de analyse blijkt dat 52% van de respondenten aangeeft dat de overgang invloed heeft op het werk. Er staan vele quotes in verwerkt. Hier alvast enkele korte quotes:

“Ik ben meer onzeker, nu ook omdat ik net met een nieuwe baan ben gestart. Mijn concentratie is beperkt, en ik kom soms slecht uit mijn woorden, terwijl ik normaal prima mijn woorden kan formuleren.”

“Vier jaar geleden constateerde de huisarts een heftige burn-out. Fysieke klachten die bij nader onderzoek gelukkig niets opleverden. Dus zit het ‘tussen je oren’. Drukke verantwoordelijke topfunctie, dus het zal wel stress zijn. Heeft geresulteerd in het afscheid nemen van mijn prachtige functie, die ik door hard werken bereikt had. Achteraf gezien heb ik me nooit gerealiseerd dat de overgang mogelijk de ‘boosdoener’ is geweest…”

Laten we nog even inzoomen op een aantal feiten:

Enkele feiten op een rij:


3.800.000+ vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt;

1.800.000+ vrouwen daarvan zijn in de overgang;

80% ervaart in meer of mindere mate klachten van de overgang;

34% van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 44-60 jaar is gerelateerd aan de overgang;*

33% van de 55-plus-vrouwen is ook nog eens mantelzorger;**

40% van de vrouwen merkt dat het werk lijdt onder de overgang.***

*Bron: drs. Marije Geukes e.a.,2011
**Bron: Praten over de overgang taboe op werk: ‘Ik heb veertig opvliegers per dag’ | Het Parool
***Bron: IZZ: ledenpanel over de overgang
Menokracht presentatie
Menokracht Praktijkverhalen
0 +
vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt
0 +
vrouwen daarvan zijn in de overgang
0 %
ervaart in meer of mindere mate klachten van de overgang

 

Wat betekent dit?

Uit onze analyse blijkt dat 52% van de respondenten aangeeft dat de overgang van invloed is op haar werk. Welke gevolgen heeft dat voor de werkgever en voor het werk dat moet worden gedaan? 

In een overgang ONvriendelijk werkklimaat:

 • Lopen vrouwen van 40+ een grotere kans om uitgeblust te raken
 • Voelen vrouwen van 40+ minder ruimte om het gesprek aan te gaan
 • Is de kans groter dat er een fout wordt gemaakt op de werkvloer
 • Ervaren vrouwen van 40+ dat er om hun klachten wordt gelachen en voelen geen steun
 • Is de kans op uitval van vrouwen van 40+ groter
 • Zal de arbeidsproductiviteit van deze vrouwen lager liggen
 • Is het minder prettig werken voor de vrouwen die last hebben van de overgang
 • Zullen vrouwen van 40+ minder positief praten over de organisatie
 • Zullen vrouwen uit deze leeftijdsgroep eerder uitkijken naar een andere baan

 

Wist je dat vrouwen in de overgang best vaak van baan wisselen? 

Vrouwen ervaren het werk zwaarder dan voorheen. Ze zijn bang om fouten te maken. Jonge collega’s kunnen als bedreigend worden ervaren met hun tomeloze energie en nieuwe ideeën. Het concentreren is vaak lastiger en veel vrouwen ervaren breinblubber. Wat dat is? Dat kun je lezen in de analyse. 

Nog even over de cijfers. Deskundigen veronderstellen dat het verzuimpercentage van 34% hoger ligt. Vaak krijgen vrouwen rondom deze leeftijd de stempel burn-out en de vraag is of dat terecht is? Dat wat op een burn-out lijkt kan ook de overgang zijn. Bedrijfsartsen en ook huisartsen zijn te vaak niet goed op de hoogte van de overgang signalen en stellen dan een verkeerde diagnose. Zo vertelt Elianne in haar verhaal dat ze ten onrechte de diagnose burn-out kreeg van nota bene een vrouwelijke bedrijfsarts en daardoor verloor ze bijna haar baan. 

De meeste vrouwen starten met milde klachten en die klachten hebben invloed op het werk. Deze negatieve ervaringen vreten langzaam aan het zelfvertrouwen van de vrouw. Ben ik iets vergeten? Heb ik alles opgeschreven? Hoe kan ik die 50 bladzijden tekst verstouwen? Hoe hou ik die vergadering vol? Het is belangrijk om deze vrouwen tijdig te spreken en niet te lang in dit knagende proces te laten doormodderen. Vrouwen die ineens hun baan opzeggen zijn niet op 1 hand te tellen. Wil jij als werkgever vrouwen behouden in je organisatie, dan heeft dat aandacht nodig.

De andere kant van het verhaal is dat je als werkgever vaak helemaal niet weet wat er speelt. Veel vrouwen die ik sprak praten NIET of niet graag over hun situatie. In de vragenlijst gaven vrouwen aan dat de overgang de werkgever helemaal niets aangaat. Ik snap de reactie, maar als het werk lijdt onder de overgang dan is het wel verstandig (voor de vrouw én de werkgever) om het gesprek hierover aan te gaan. Deze vrouwen verdienen daarbij ondersteuning. Uitgedaagd worden om die eigen regie te pakken en WEL te vertellen wat er speelt in hun leven en in het werk. Daar ligt de sleutel. Het begint bij de vrouw en de bereidheid om er iets aan te doen. Wij faciliteren vanuit Menokracht de vrouw in dit proces.

Uit onderzoek blijkt dat voor de meeste vrouwen de overgang al kort na hun veertigste begint, het is een sluimerend proces. Veel vrouwen en ook werkgevers weten dat helemaal niet. Tijdig aandacht schenken voorkomt een hoop problemen. 

 

HET VOORDEEL VAN EEN OVERGANGSVRIENDELIJK WERKKLIMAAT

Jij als HR specialist of als leidinggevende kan heel veel betekenen in die periode van een vrouw. Zelfs als ze daar niet om vraagt. Of als ze er niet over durft te praten met de werkgever. Jij kan in de organisatie een bijdrage leveren aan het vriendelijker maken van het werkklimaat. Daar wordt iedereen beter van! En ook blijer van. Wat zou er allemaal veranderen als je een overgangsvriendelijk werkklimaat kunt realiseren? De volgende verbeteringen zullen plaatsvinden:

 • Minder verzuim
 • Een besparing van de verzuimkosten
 • Blije werknemers in de organisatie
 • Een beter werkgeversimago
 • Lager verloop van vrouwen van 40+
 • Een betere arbeidsproductiviteit
 • Minder werving-, selectie- en inwerkkosten
 • Verbetering van de duurzame inzetbaarheid
 • Verbetering van de vitaliteit van werknemers 

Hoe kan menokracht ondersteuning bieden? 

Bij voorkeur werken we zowel aan de kant van de vrouwelijke werknemers van 40+ als aan de kant van de (team)managers. Voor HR adviseurs en casemanagers bieden we de mogelijkheid te kunnen sparren over de aanpak van verzuim & inzetbaarheid van vrouwen van 40+. Uiteindelijk willen we dat ze dezelfde taal spreken. Dat maakt het mogelijk om samen in gesprek te komen. En gezamenlijk in gesprek zijn, is één van de sleutels richting een overgangsvriendelijk werkklimaat. 

Je kunt als werkgever een lidmaatschap aanbieden aan vrouwelijke werknemers en daarmee kun je de vrouwen ondersteunen in hun eigen zoektocht naar hoe zij zo goed en gezond mogelijk de bijzondere fase van de overgang kunnen doorlopen. Vaak worden vrouwen in eerste instantie overvallen door de overgang. Of ze weten nog niet dat ze er middenin zitten en ervaren al diverse klachten. Dus de eerste stap is VERKENNEN, waarin vrouwen alles leren over de overgang. In deze eerste stap bieden we de vrouwen onder meer de online module ‘maak kennis met je eigen overgang’. Dit programma hebben we samen met twee ervaren gynaecologen, Wilma Smit en Pauline Ottervanger, ontwikkeld. De juiste kennis leidt naar een betere (zelf)diagnose. En indien nodig ondersteunen we de vrouwen richting goede specialisten. We werken onder meer met een verpleegkundig overgangsconsulente. Zie hier ONS TEAM van deskundigen.

 

Zoekt jouw organisatie:

 • Een betrouwbare partij met grote ervaring op het gebied van het verbeteren van de inzetbaarheid van werknemers. De founder van Menokracht is de oud-eigenaar van Vernet Verzuimnetwerk. 

 • Een partij die een waardevol en up-to-date platform heeft ingericht op het gebied van de overgang. Met interessante content, waardevolle cursussen, gerichte podcasts en diverse oefeningen. Vrouwen kunnen daar op eigen wijze en in eigen tempo grasduinen in voorgeselecteerde materie.

 • Een partij die een waardevol netwerk heeft opgebouwd met diverse overgangspecialisten. Denk aan: gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten, acupuncturist, hormoonyoga deskundige, psychologen, orthomoleculaire deskundige en iemand die alles weet over het bereiden van gezonde voeding.

 • Een partij die faciliterend optreedt en vrouwen bijeen brengt. Die zorgt voor verbinding en de mogelijkheid om van elkaar te mogen leren.

 

Waarom Menokracht?

 • Menokracht is opgericht voor vrouwen die hun eigen overgang beter willen managen.
 • Menokracht is interessant voor werkgevers die de sociale en economische noodzaak inzien van arbeidspotentie van vrouwen van 40+.
 • Menokracht is interessant voor werkgevers die gaan voor duurzame inzetbaarheid, gezondheid, vitaliteit en eigen regie.
 • Menokracht heeft een team van deskundigen om zich heen gebouwd.
Ter verduidelijking hier alvast een kort filmpje over Marieke Schurink, oprichter van Menokracht, over haar motivatie om Menokracht te starten. Bekijk onderstaand filmpje om kennis te maken met Marieke.
Menokracht community
Video afspelen

 

ziet jouw organisatie het belang van gezonde vrouwelijke werknemers?

Staat het verzuim hoog op de agenda? Zet de organisatie zich in voor het verduurzamen van de inzetbaarheid? De meeste organisaties zijn immers gebaat bij een stabiele arbeidsparticipatie. Wat gebeurt er als er een organisatie geen aandacht schenkt aan 40+ vrouwen in de overgang? Het verzuim stijgt. De kosten lopen op. Denk ook aan reputatieschade. De organisatie riskeert een tekort aan arbeidskrachten en is minder slagvaardig.

Verkennen

Boek een gesprek in. Dit gesprek kan met meerdere mensen van de organisatie gevoerd worden. We gebruiken hiervoor ZOOM. Stuur een berichtje, dan prikken we een datum en tijd.

Samen ontdekken

Geef als werkgever de vrouwelijke werknemers van 40+ toegang tot het Menokracht platform. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Neem dan even contact met ons op.

je eigen overgang

Ben jij vrouw en kamp je zelf misschien met overgangsklachten? Dan ben je natuurlijk van harte welkom op ons platform. 

 

Laten we het hele verhaal nog eens kort samenvatten

De wens van de organisatie is om op de werkvloer een overgangsvriendelijk werkklimaat te realiseren. Daardoor is de kans op uitval lager en de inzetbaarheid hoger. Samen werken we aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van vrouwelijke medewerkers van 40+. Uiteraard is het altijd prettig om blije medewerkers te mogen ontvangen. Het kan zijn dat de organisatie niet goed weet hoe ze die vrouwen van 40+ het beste kunnen helpen. Dat is te begrijpen. Daarom kunnen wij de organisatie ondersteunen in dit proces.

Wij hebben ervaring met het verhaal van verzuim en inzetbaarheid en ook met de overgang. Met ondersteuning van het platform gaan vrouwen vanuit eigen regie werken aan hun vitaliteit en inzetbaarheid. Daarmee kunnen ze weer met vertrouwen en plezier aan het werk en voorkomen we dat vrouwen langzaam wegglijden van hun werk(plezier). Je wilt graag voorkomen dat het zover komt dat vrouwen uitvallen. Dat risico kun je inperken door aan de slag te gaan met onze methode. Natuurlijk hebben we ook aandacht voor de (team)managers.

Wil je de 40+ vrouwen in jouw organisatie steunen in het pakken van de eigen regie rondom de overgang? Neem dan even contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag onze brochure aan. Na aanmelding, ontvang je deze direct per mail.