MUMC Menokracht Programma

Menokracht Programma


Speciaal voor MUMC+

Het programma start donderdag 25 april 2024

MENOKRACHT PROGRAMMA 

VOOR HR, leidinggevenden, (loopbaan)coaches, verzuim- en inzetbaarheidsPROFESSIONALS DIE hun VROUWElijke medewerkers IN DE OVERGANG WILLEN ONDERSTEUNEN

Ben jij werkzaam bij MUMC+ en wil jij meer leren over de overgang en de impact die deze transformatiefase heeft op het werk, dan ben je van harte welkom in ons Menokracht Programma. Je maakt kennis met de materie, zodat je na het afronden van het programma vrouwen van 40+ kunt ondersteunen in deze nieuwe levensfase. Jij kunt bijvoorbeeld het aanspreekpunt zijn op de afdeling. Of coacht/begeleidt de vrouwelijke medewerker richting oplossingen, zodat ze met plezier haar leven en werk tegemoet kan gaan. Indien nodig weet je waar de juiste behandelaars te vinden zijn, een goede doorverwijzing is belangrijk om de vrouw te behouden en te laten floreren in het werk. Jij bent na het doorlopen van dit programma de gesprekspartner binnen je team, de overgangscoach in de organisatie, of wellicht de adviseur of projectleider om de organisatie te begeleiden richting een overgangsvriendelijk werkklimaat.

QUOTES

Om je een beeld te geven van waar vrouwen in de overgang mee worstelen en waar zij behoefte aan hebben, tonen we hieronder een aantal quotes van vrouwen die hebben deelgenomen aan ons onderzoek over de combinatie werk en overgang.

“Niet problematiseren of medicaliseren, maar sneller inzet coaches met ervaring op gebied van overgang om transitie in goede banen te leiden.”

“Vergeetachtiger, vermoeider, sneller emotioneel uit het lood. Onzeker of baankeuze de juiste is. Voel me opgejaagd in tijd, besef dat ik niet meer alle tijd heb. Ik zou me daar rustiger in willen voelen. Waardevoller.”

“Er zijn dagen dat ik me erg onrustig voel, zit daardoor dan zowat te happen naar adem. Ik werk als coach, dus intensief met volle aandacht voor de persoon 1-op-1. Het werken lukt wel, maar ik moet mijn best doen om rustig te zijn. Ook zijn er dagen met breinblubber’. Dan kosten de  simpelste dingen enorm veel energie, omdat concentratie opbrengen dan erg moeilijk is. Ik ben dan ook niet scherp, kan dan niet snel schakelen.”

menotransformatie

De overgang bij vrouwen is een natuurlijk proces. Niets geks aan. Wel kan de overgang leiden tot ongemak en klachten. Lichamelijke klachten, zoals: migraine, schouder- en gewrichtsproblemen en vermoeidheidsklachten zijn daar voorbeelden van. Ook mentale klachten, zoals: angstklachten, concentratievermindering, vergeetachtigheid en stemmingswisselingen komen veel voor bij vrouwen in deze levensfase.

Menselijk én zakelijk

Deze klachten kunnen leiden tot verandering in functioneren en zelfs tot uitval, en daar willen we het met jou als manager, (loopbaan)coach, HR of inzetbaarheidsprofessional over hebben. De overgang is misschien een van de laatste taboes op de werkvloer en vrouwen vinden het lastig om hierover te praten. Soms omdat ze zelf nog niet weten dat de overgang mogelijk een rol speelt, of omdat ze het onderwerp te intiem vinden, of welke andere reden er aan ten grondslag ligt. Feit is dat als medewerkers er wél over praten dit enorm oplucht, een stuk stress weghaalt en er ruimte komt om naar oplossingen te zoeken. Veel managers/professionals weten niet goed wat ze kunnen betekenen voor vrouwen in de overgang. Misschien geldt dat ook voor jou? Weet dat je meer kunt betekenen dan je nu denkt. 

De feiten op een rij

  • Wist je dat 80% van de vrouwen in meer of mindere mate klachten van de overgang ervaart?**
  • En dat ruim 34% van het verzuim van vrouwen tussen de 44-60 jaar is gerelateerd aan de overgang?*
  • Weet ook dat 55% van de vrouwen merkt dat het werk lijdt onder de overgang.**
  • Werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten) komt gemiddeld meer voor bij werknemers in de overgang dan werknemers die niet in de overgang zijn (27% tegenover 20%).**
  • Van de werknemers met overgangsklachten die impact hebben op het werk, heeft 57% behoefte aan meer ondersteuning en begrip hiervoor op het werk.**

In aanvullend onderzoek*** wordt bevestigd dat vrouwen in de overgang die veel last hebben van overgangsklachten vaker verzuimen, een hogere herstelbehoefte hebben, vaker ontevreden zijn met hun werk, verwachten korter door te kunnen werken, een verminderd werkvermogen hebben en minder productief zijn dan vrouwen in de overgang die geen of weinig last hebben van overgangsklachten.

*Bron: drs. Marije Geukes e.a.,2011
**Bron: CBS/TNO 2022
***
Bron: Onderzoek Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 2023

De kans is groot dat er op jouw afdeling of in jouw organisatie ook vrouwen rondlopen met overgangsklachten. Het is belangrijk om deze vrouwen in beeld te krijgen. Deze groep vrouwen te gaan herkennen. Dat is de eerste stap om uitval te voorkomen. Want uitval voorkomen is veel beter en constructiever dan genezen.

Positief geluid en carrièrekansen

Gelukkig is de overgang niet alleen kommer en kwel. Het is een transitiefase die je kunt vergelijken met de puberteit, maar dan in omgekeerde volgorde. Als vrouwen de fase van hormonale schommelingen hebben doorlopen en in de postmenopauze zijn aangekomen, dan horen we ze vaak zeggen dat ze zichzelf weer herkennen, dat ze weer rust voelen en ook weer zin en energie hebben om nieuwe dingen te doen en vooral de dingen waar zij zelf energie van krijgen en die er toe doen. Zingeving is belangrijk. 

Deze fase biedt prachtige carrièrekansen en die medewerkers wil je koesteren en behouden voor je organisatie en helpen bij het ontwikkelen en ontplooien van hun ambitie en talenten. Hier ligt een mooie uitnodiging voor loopbaancoaches.

 

Hoe kun je ondersteunen?

Vanuit jouw functie kun je faciliterend optreden bij de overgang. Dat betekent niet dat je de zorg overneemt van de vrouw. De vrouw beslist uiteraard zelf wat ze ermee doet. Wat kan jij als HR-professional, (loopbaan)coach, leidinggevende of verzuim-/inzetbaarheidsprofessional dan betekenen? Laten we het concreet maken.

Jij kan:

  • Meer kennis tot je nemen over de overgang 
  • Overgangssignalen herkennen
  • De vrouw laten weten dat ze er mag zijn, ook in de overgang
  • De vrouw laten weten dat ze met klachten niet lang hoeft rond te lopen
  • De vrouw laten weten waar ze meer informatie kan vinden over de overgang en wijzen op gespecialiseerde hulpverleners
  • Met de vrouw in gesprek gaan, bijvoorbeeld om met haar mee te denken over een tijdelijke aanpassing in het werk of rooster
  • De vrouw helpen bij het ontwikkelen en ontplooien van haar ambitie en talenten
  • En waarschijnlijk kun je vanuit je eigen functie vast nog meer bedenken

Zo simpel is het. Zo hou je het overzichtelijk en behapbaar voor jezelf en ook voor de vrouw. Ze voelt zich gezien en gehoord, ze ontvangt concrete tips. Samen zoek je naar eventuele verbeteringen in het werk en niemand hoeft zich ongemakkelijk te voelen. En natuurlijk is de kans aanwezig, vooral als jullie een goede relatie hebben, dat er spontaan een gesprek ontstaat waarin heel wat meer gedeeld wordt. Dat mag. De truc is om niets te forceren. Laat de vrouw haar eigen grens bepalen en respecteer deze.

 

Inhoud programma 

Gedurende een aantal weken gaan we met elkaar aan de slag. We starten het programma met onder meer een online gastcollege van een gynaecoloog en verder doen we dit door online samen te komen in twee sessies, met in de laatste bijeenkomst een gastcollege inzake stress en ontspanning. En natuurlijk via de lessen in onze online Menokracht academie.

In totaal zijn er drie online bijeenkomsten van 2 uur. Daarnaast is er volop gelegenheid om tussendoor je vragen te stellen en contact te hebben met ons en de groep, een waardevol netwerk is goud waard.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is de overgang, hoe zit het met de hormonen en de overgangssymptomen?
  • Greenescale, behandelmogelijkheden en gezondheidsrisico’s na de overgang.
  • (Werk)stress, burn-out & overgang.
  • Hoe activeer je de eigen regie van de vrouw, naar wie kun je doorverwijzen?
  • Het belang van de sociale kaart (en natuurlijk ga jij hiermee ook zelf aan de slag).
  • De invloed van de overgang op het werkvermogen, de rol van de bedrijfsarts.
  • Hoe voer je het overgangsgesprek op het werk, in je team, met collega’s.
  • Ontwikkeling en carrièrekansen: benutten van het arbeidspotentieel van vrouwen van 40+.
  • Uitgewerkt leermateriaal van overgangsproblemen op de werkvloer om mee te oefenen.
  • Uitgewerkte interviews met tips van een arbeidsdeskundige, arbo-verpleegkundige en projectleider DI over hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer en bij uitval.
  • Beleidsmatige uitdagingen rondom de overgang: hoe pakken we dat het beste aan?
Heb je behoefte om na afloop van het programma te reflecteren op hetgeen jij hebt neergezet? Kijk dan onderaan deze pagina voor meer informatie over de supervisiegroep. 
 
Dag dames, Bijna de hele cursus doorlopen en I have to say, wow..... Wat een fenomenaal mooie uitgebreide full insight platform hebben jullie voor elkaar gekregen. Was er gisteren wat stil van zelfs en dat wil wat zeggen . Ik ben waanzinnig dankbaar dat ik via een vriendin met jullie in contact gekomen ben. Voilà, wou dit even delen. Warme groet, Heidi
Menokracht praktijkverhalen
Heidi
oud deelnemer MP I

 

Doe je mee?

Voel je dat je het verschil kunt maken voor deze vrouwen, in je team of in de organisatie? Dat je kunt bijdragen aan het beter functioneren en benutten van het arbeidspotentieel van vrouwen in deze levensfase? Wil je meer weten over de overgang en dan vooral in relatie tot het werk? En vind je het prettig om dat in een groep met gelijkgestemden te doen? 

Het programma start donderdag 25 april 2024 van 9.30 – 11.30 uur. De daaropvolgende sessies zijn op donderdag 16 mei en op donderdag 13 juni. Deze sessies zijn van 9.00 – 11.00 uur. Het programma word je aangeboden door MUMC+.

Vragen of inschrijven Menokracht Programma

Heb je nog vragen, laat het ons weten. Weet je genoeg en wil je in april starten? Stuur dan uiterlijk woensdag 27 maart een berichtje naar Wendy Jaspers-van Zeijl, vitaliteitscoach-Arbo.

leer meer over werk en overgang

Wat is de overgang? Wat is de invloed op het werkvermogen van vrouwen? Wat kun je doen om gezond en fit door deze levensfase te gaan? Ontdek waar jij kunt ondersteunen.

Ga makkelijker in gesprek

Draag bij aan het normaliseren van het thema, zodat er ook op de werkvloer gewoon over gesproken kan worden.

Maak kennis met je eigen overgang

Kijk met een andere bril naar vrouwen

Door alle kennis en verhalen zal je vrouwen van 40+ nog beter kunnen begeleiden in deze bijzondere transformatiefase die ook mooie ontwikkelkansen biedt.

Maak kennis met eerdere deelnemers

Via onderstaande button vind je een greep uit de oud deelnemers van ons Menokracht Mentor Programma.