Nascholing bedrijfsartsen

Nascholing bedrijfsartsen

Nascholing bedrijfsartsen

De overgang en de jaren na de menopauze

De overgang bij vrouwen is een natuurlijk proces. Niets geks aan. Wel kan de overgang leiden tot ongemak en klachten. Lichamelijke klachten, zoals: migraine, schouder- en gewrichtsproblemen en vermoeidheidsklachten zijn daar voorbeelden van. Ook mentale klachten, zoals: angstklachten, concentratievermindering, vergeetachtigheid en stemmingswisselingen komen veel voor bij vrouwen in deze levensfase. Deze klachten kunnen leiden tot verandering in functioneren en zelfs tot uitval.

Op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn 3,8 miljoen vrouwen werkzaam. Niet eerder in de geschiedenis waren er zoveel vrouwen in deze leeftijdscategorie vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van deze vrouwen is in de overgang of is postmenopauzaal. We hebben het dus over zo’n 2 miljoen vrouwen!

We weten dat:

  • 80% van de vrouwen in meer of mindere mate klachten hebben van de overgang;
  • Het ziekteverzuimpercentage in de leeftijdscategorie 55+ zeer hoog is;
  • Zo’n 35% van dit verzuim veroorzaakt wordt door klachten die rechtstreeks gerelateerd zijn aan de overgang;
  • Deze klachten echter niet als zodanig herkend worden, met als gevolg dat veel vrouwen thuis zitten met de verkeerde diagnose en dus de verkeerde behandeling.
  • Verminderde arbeidsproductiviteit zich geregeld uit in wat gynaecoloog en onderzoeker Marije Geukes ‘presenteïsme’ noemt: ik ben er wel, maar ik doe niet zo veel. Geukes: “Zo gaat er in Nederland per jaar 2,1 miljard euro verloren. Dat is veel meer dan de kosten van het ziekteverzuim dat het gevolg is van overgangsklachten.”
  • Het percentage uitstroom van vrouwen in de leeftijd 55+ het hoogst is.

Bedrijfsartsen spelen een cruciale rol als het gaat om het begeleiden van werkende vrouwen in de overgang en bij ziekteverzuim. De overgang is geen ziekte, maar kan door de disbalans in de hormoonhuishouding leiden tot klachten op lichamelijk, geestelijk en op sociaal gebied.

Kennis over de overgang/menopauze is essentieel om deze groep vrouwen goed te kunnen adviseren en begeleiden, bij voorkeur preventief en zeker in de spreekkamer heeft de bedrijfsarts een belangrijke rol. Ook omdat vrouwen zelf zich vaak niet bewust zijn dat de overgang mogelijk een rol speelt. 

QUOTES

Om je een beeld te geven van waar vrouwen in de overgang mee worstelen en waar zij behoefte aan hebben, tonen we hieronder een aantal quotes van vrouwen die hebben deelgenomen aan ons onderzoek over de combinatie werk en overgang.

“Vergeetachtiger, vermoeider, sneller emotioneel uit het lood. Onzeker of baankeuze de juiste is. Voel me opgejaagd in tijd, besef dat ik niet meer alle tijd heb. Ik zou me daar rustiger in willen voelen. Waardevoller.”

“Er zijn dagen dat ik me erg onrustig voel, zit daardoor dan zowat te happen naar adem. Ik werk als coach, dus intensief met volle aandacht voor de persoon 1-op-1. Het werken lukt wel, maar ik moet mijn best doen om rustig te zijn. Ook zijn er dagen met breinblubber’. Dan kosten de simpelste dingen enorm veel energie, omdat concentratie opbrengen dan erg moeilijk is. Ik ben dan ook niet scherp, kan dan niet snel schakelen.”

Onderwerpen

De onderwerpen die aan bod komen zijn: 

  • Hoe werkt het vrouwenlichaam, welke klachten kunnen optreden?
  • Wat is normaal, wat is abnormaal?
  • Wat voor behandelmethoden zijn er?
  • Welke vrouwen lopen extra gezondheidsrisico’s?
  • Hoe kun je als bedrijfsarts signalen herkennen?
  • Wat voor adviezen kun je als bedrijfsarts geven?
  • Tools / stappenplan

Uiteraard is er volop mogelijkheid tot vragen stellen.

Verder ontvang je naast de nascholing, ook het eerste Nederlandse handboek: Menoblues

De nascholing kan online (dag n.o.t.k.) of op locatie (dinsdag 21 of donderdag 23 mei 2024) worden aangeboden. De bijeenkomst duurt 2 uur en is geaccrediteerd (2 punten).

Over de begeleiders

PAULINE OTTERVANGER (1954) EN WILMA SMIT (1953) 

WIE ZIJN WIJ?

“Wij zijn beiden tot gynaecoloog opgeleid in het Academisch Ziekenhuis Leiden en het Ziekenhuis Leyenburg te Den Haag. Pauline promoveerde aan de Rijks Universiteit te Leiden in 1995 op het proefschrift ‘Het beleid bij gebroken vliezen à terme’. Wilma promoveerde in 1999 aan dezelfde universiteit op het proefschrift ‘Natuurlijke prostaglandines voor het inleiden van de baring: een systematische evaluatie’.

Wij schreven samen de boeken ‘Menoblues’ (2009, gewijzigde druk 2019) en ‘Menoproof’ (2010). In 2018 verscheen ons derde boek ‘Alles wat de vrouw moet weten. Het gynaecologisch handboek voor de vrouw van 0 tot 100 jaar’. Wilma is werkzaam geweest als gynaecoloog in het Gemini Ziekenhuis te Den Helder en Pauline werkte in het Haga Ziekenhuis te Den Haag. In beide ziekenhuizen hebben wij een speciaal spreekuur voor vrouwen met overgangsklachten opgezet wat samen met een overgangsconsulente wordt gedaan. Wij houden ons nog steeds bezig met de problematiek rond de overgang, menopauze en de jaren daarna. Een voorbeeld daarvan zijn diverse nascholingen voor o.a. huis- en bedrijfsartsen. Ook kun je ons af en toe in de media horen en zien, bijvoorbeeld bij June (radio NH) of tijdens de uitzending van RTL 5 Uur Live.