Ontspannen door de overgang
voorlichting en praktische oefeningen

Workshop Ontspannen door de overgang

“Voorheen kon ik al die ballen wel in de lucht houden, maar tegenwoordig lukt het me niet meer. Frustrerend, want eigenlijk is er niets veranderd.”

“Mijn hoofd lijkt wel een vergiet, ik kan niet op woorden komen, vergeet afspraken, heb moeite met stukken lezen en concentreren. Zou ik overspannen zijn?” 

Dergelijke uitspraken horen we vaak en niet geheel toevallig van vrouwen van 40+. Misschien lijkt het alsof er niet zo veel veranderd is, toch kan dit een duidelijk signaal zijn dat je de menotransformatie induikt. Een boeiende levensfase, die gepaard gaat met hormonale schommelingen die kunnen zorgen voor disbalans. Voor veel vrouwen heeft de overgang een behoorlijke invloed op het leven. En dus ook op het werk. De medewerker die al jaren met plezier naar haar werk gaat. Zij die altijd goed functioneert. Valt het je op dat er ineens een verandering plaatsvindt? Vrouwen in de overgang ervaren doorgaans meer (werk)stress. Wat is hier nu precies aan de hand?

Maar liefst 80% van de vrouwen in de overgang ervaart overgangsklachten. De hormonale disbalans kan leiden tot een scala aan kleine en grotere ongemakken. Al die ongemakken op zich kunnen stress veroorzaken, maar het ligt wat genuanceerder.

Als de (overgang)stress je teveel wordt

De mindere concentratie, de vergeetachtigheid en de voortdurende vermoeidheid maakt dat vrouwen in deze levensfase meer moeite hebben om hun werk uit te voeren. Vaak komen ze gewoonweg tijd tekort. Dat geeft stress. Ze merken zelf als eerste dat hun werkvermogen terugloopt en dat maakt onzeker. 

“Zien anderen dat ik meer moeite heb?” 
“Wat als ik een fout maak?” 
“Wat heeft die cliënt of collega ook alweer gezegd?” 

Vrouwen kunnen zich kwetsbaar voelen en lopen zichzelf voortdurend te controleren en zijn bang om iets te vergeten of over het hoofd te zien. Ook meer fysieke klachten, zoals het veelvuldig vloeien, de opkomende hoofdpijnen of de gewrichtsklachten maken bepaalde werkzaamheden op sommige momenten lastig uitvoerbaar. 

“Hoe ga ik dat regelen?” 
“Wat als ik tijdens die presentatie een opvlieger krijg?” 
“Hoe typ ik met die pijnlijke vingers dat stuk af?” 
“Wat als ik nu doorlek?” 

De hele tijd die stroom aan nerveuze gedachten zorgt voor onrust in het lijf en het hoofd. Logisch dat je stresslevel hier voortdurend een duw van krijgt.

 
Positieve invloed van voorlichting en ontspanning

Te hoge stresslevels, en vooral als deze chronisch worden, maakt kwetsbaar. Het is een neerwaartse spiraal. We weten dat chronische stresslevels de overgangsklachten kunnen verergeren en ook de slaapkwaliteit kan verstoord raken. Redenen te over om vrouwen voor te lichten, zodat ze snappen wat de overgang is en wat er gebeurd in het lijf en ze te wijzen op het belang van ontstressen. 

En de vrouwen vervolgens aan te moedigen hier concreet mee aan de slag te gaan door ze via laagdrempelige oefeningen te laten ervaren dat ontspanning een middel is om uit die neerwaartse spiraal te komen. Oefeningen die ze tussen de taken door op het werk kunnen uitvoeren. Dit in combinatie met snappen wat er aan de hand is in je lijf en weten wat je aan het ongemak of klachten kunt doen, zorgt voor rust. Ervaren dat je niet de enige bent die hiermee rondloopt en erover kunnen praten lucht op.

Oud deelnemers van de workshop Ontspannen door de overgang, hebben dit als volgt verwoord:

“De herkenbaarheid van dingen. Het er met elkaar “gewoon” over kunnen hebben De manier waarop de training werd geven. Met een bepaalde luchtigheid en humor, zonder de serieusheid te missen.”

“Meer balans in de energieverdeling (kritischer in de keuzes waar ik energie aan ga besteden), ‘schud’ oefening gebruiken.”

“Fijn dat er zo open over dit onderwerp gesproken wordt en dat het serieus genomen wordt. Het maakt het makkelijker om over te praten.” 

Wat mag je verwachten van de workshop Ontspannen door de overgang?

Hierboven heb je al een paar reacties gelezen van oud deelnemers. Wat betreft de praktische kant, bieden we deze workshop online aan of op locatie bij de organisatie. Het doel van de sessie is om de deelnemers voor te lichten over de overgang en de invloed van stress of liever positief gesteld, de invloed van ontspanning op het overgangslijf, zodat de deelnemers dit kunnen herkennen en erkennen en tot actie kunnen overgaan.

Een mooie bijvangst is dat we door met elkaar hierover in gesprek te gaan, het thema normaliseren en hiermee een stuk taboe wordt doorbroken. Daarnaast krijgen de deelnemers middels praktische ontspanningsoefeningen een waardevolle tool in handen om met minimale tijd en inspanning goed te kunnen ontspannen.

De workshop ‘Ontspannen door de overgang’ bestaat uit:

  • een sessie van 1,5 uur met twee begeleiders, waaronder een yogadocent
  • tekst en beeldmateriaal t.b.v. de aankondiging
  • na afloop ontvangen de deelnemers een link naar de oefeningen, tips + hand-out

Deze workshop bieden we voor vrouwelijke medewerkers van 40+, ook leidinggevenden en collega’s zijn welkom om aan te sluiten. De ontspanningsoefeningen die worden gedaan kunnen in gewone kleding worden uitgevoerd.

KENNISMAKEN MET HELGA VAN GELDROP 

Helga is de oprichter van OverGangsters. Vanuit haar werk als yogadocent herkende zij in de klachten die vrouwen in de overgang tegenkomen, veelal het in de lucht houden van alle ballen, en zelfzorg onderaan bungelend op de agenda zetten. Nu Helga zelf – letterlijk en figuurlijk – midden in haar leven staat, ervaart ze hoe belangrijk het is in de overgang prioriteit te geven aan jezelf, zonder anderen te kort te doen.

Het leren voelen én bewaken van je grenzen is een thema in Helga’s leven. Zo kwam ze eind jaren negentig al met yoga in aanraking en is ze inmiddels ruim 17 jaar yogadocent. Die ervaring maakt dat zij gelooft dat ons lichaam zijn reden heeft. Dat klachten een uitnodiging van je lichaam zijn om stil te staan.

Dat was voor haar reden om een yoga- en mentorprogramma voor vrouwen in de overgang aan te bieden. Daarbij houdt zij het graag praktisch. Ook kleine oefeningen gedurende de dag kunnen je hormoonbalans verbeteren en zorgen voor meer energie.

Haar motto is: “Pak je regie en kom tot volle bloei, als een OverGangster”.

KENNISMAKEN MET Miranda Domburg 

Miranda is voormalig programmamanager van Vernet en thans founder van Menokracht. Zij heeft ruime ervaring met het voeren van gesprekken, begeleiden van sessies en met de onderwerpen overgang en inzetbaarheid. Zowel met de vrouwen zelf als met leidinggevenden, HR en verzuimprofessionals. 

Haar doel is om samen met organisaties een overgangsvriendelijk werkklimaat te realiseren, waarin de menotransformatie een vaste plek heeft in het DI-beleid en zo het werkplezier en arbeidspotentieel van deze groep vrouwen wordt vergroot.

Daarnaast begeleidt zij professionals die de overgang een plek willen geven in hun eigen werk en vakgebied en faciliteert zij geaccrediteerde nascholingen voor huis- en bedrijfsartsen en andere professionals in de eerstelijnszorg.