Uitnodiging Workshop
Ontdek de kracht van de menotransformatie in de werkpraktijk
donderdag 21 november van 13.00 – 15.00 uur
“Voorheen kon ik al die ballen wel in de lucht houden, maar tegenwoordig lukt het me niet meer. Frustrerend, want eigenlijk is er niets veranderd.”
“En voordat je over de overgang begint, daar doe ik niet aan.”
“Soms denk ik dat ik mijn collega’s in de weg zit.”
“Mijn hoofd lijkt wel een vergiet, ik kan niet op woorden komen, vergeet afspraken, heb moeite met stukken lezen en concentreren. Zou ik overspannen zijn?”
“Ik kan nu bepaalde werkzaamheden makkelijker uitvoeren. Ik ken mijn kwaliteiten beter.”
“Ik denk nu meer na over de laatste fase. Hoe ga ik de komende 10 jaar invullen?”
Dergelijke uitspraken horen we vaak en niet geheel toevallig van vrouwen van 40+. Misschien lijkt het alsof er niet zo veel veranderd is, toch kan dit een duidelijk signaal zijn dat je de menotransformatie induikt. Een boeiende levensfase, die gepaard gaat met hormonale schommelingen die kunnen zorgen voor disbalans. Voor veel vrouwen heeft de overgang een behoorlijke invloed op het leven. En dus ook op het werk. En weet dat 1 : 100 vrouwen jonger dan 40 is als zij in de overgang raakt.
Hoe ziet die invloed er dan uit?
Je gaat al jaren met plezier naar je werk en functioneert goed. En ineens vindt er een verandering plaats die je niet zo goed kunt duiden. Niet zo gek als je bedenkt dat 80% van de vrouwen in deze levensfase ongemak of klachten heeft van de overgang en 55% aangeeft dat dit invloed heeft op haar functioneren op het werk. Goed om te weten wat de overgang is en wat hier bij kan horen. De overgang kan best een verwarrende fase zijn, en dit kan eenzaam voelen. Misschien slaap je slecht of heb je last van je gewrichten of opvliegers. Misschien voel je je wat somber, of herken je jezelf niet meer, of probeer je alle zeilen bij te zetten om je ‘to do-lijstje’ af te werken en merk je dat dit eigenlijk niet meer goed lukt.
Alleen maar kommer en kwel? Gelukkig niet!
De overgang is onderdeel van de menotransformatie, en je ziet dat vrouwen die al wat verder in deze fase zijn meer ruimte hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ze kunnen vaak beter hun grenzen aangeven en wat ze oorspronkelijk dreef in het werk, kan nu best eens anders zijn. Ook de behoefte om te zorgen kan weleens minder worden. Goed om te weten hoe dit zit, want deze transformatie heeft ook mooie kanten.
Wat mag je verwachten van de workshop?
We merken dat praten over de overgang best lastig kan zijn. Dit kan – heel praktisch – door een gebrek aan kennis zijn, maar het kan ook zijn dat het wat ongemakkelijk voelt. Het onderwerp wordt als intiem of privé ervaren, vrouwen willen niet zeuren, of vinden het lastig om er woorden aan te geven.
Wat we tegelijkertijd ook merken is dat als vrouwen erover praten, het ze veel brengt. Veel gehoorde uitingen zijn: “oh, ik dacht dat ik de enige was”, “ik ben dus niet gek!”, “wat een feest van herkenning”. De herkenning, erkenning, het gevoel van opluchting en saamhorigheid dat ontstaat is zo waardevol. Dit gunnen we alle vrouwen en ook de mensen in hun omgeving, want deze fase kan ook leiden tot onbegrip en verwijdering.
We starten met een korte inleiding over wat er nou allemaal gebeurt in deze levensfase, welke impact dat kan hebben en hoe je hier op een goede manier mee kunt omgaan. Vervolgens gaan we met elkaar verkennen wat de impact van de overgang, of liever spreken we van de menotransformatie, is op het werk. We gaan in kleine groepjes aan de hand van heldere vragen met elkaar in gesprek. De overgang is een transformatiefase en dit brengt uitdagingen én ook kansen met zich mee. Mooi om dit te ontdekken en vervolgens te kijken naar de wensen en mogelijkheden.
Na afloop bespreken we met elkaar wat er is opgehaald aan inzichten, tips en informatie. En heb je voor jezelf al een eerste stap gezet naar hoe het beter kan. Een mooie bijvangst is dat we door met elkaar hierover in gesprek te gaan het thema normaliseren en hiermee een stuk ongemak of wellicht zelfs taboe wordt doorbroken. Waardevol en fijn als je aansluit!
Ben je erbij?
Hieronder nog even de details op een rij:
- Donderdag 21 november van 13.00 – 15.00 uur
- Locatie: Huize Royal, vergaderruimte 2e etage,
Rusthoekstraat 38, 2584 CV Den Haag - Na afloop ontvang je een link naar de hand-out en wat ondersteunend materiaal
Via onderstaande button kun je je aanmelden voor de workshop.
Leuk je daar te ontmoeten!
Groet, Miranda
KENNISMAKEN MET Miranda Domburg
Miranda is voormalig programmamanager van Vernet en thans founder van Menokracht. Zij heeft ruime ervaring met het voeren van gesprekken, begeleiden van sessies en met de onderwerpen overgang en inzetbaarheid. Zowel met de vrouwen zelf als met leidinggevenden, HR en verzuimprofessionals.
Daarnaast begeleidt zij professionals die de overgang een plek willen geven in hun eigen werk en vakgebied en faciliteert zij geaccrediteerde nascholingen voor huis- en bedrijfsartsen en andere zorgprofessionals. En houdt zij zich bezig met het thema ‘verandering, rouw en verlies’.
Haar motto is: “Soms lukt iets niet (meer) op de manier waarop je het oorspronkelijk had bedacht. Kijk dan, eventueel samen, naar wat er wél kan en bedenk wat en wie heb je nodig om het voor elkaar te krijgen.”