Workshop EFT – Ook effectief bij hormonale ongemakken

EFT Acupressuur
EENDAAGSE WORKSHOP OP 28 JUNI (10-17 UUR) + ONLINE TERUGKOMSESSIE VOOR VROUWEN IN DE OVERGANG DIE ONGEMAKKEN ERVAREN
inschrijven

Leer hoe EFT jou afhelpt van bijvoorbeeld: angsten, spanning, onrust bij het slapen, een gejaagd gevoel, opvliegers en onzekere gevoelens

De workshop is in Amersfoort op 28 juni van 10 uur tot ongeveer 17 uur.
 

EFT staat voor Emotional Freedom Technique. Het doel van EFT is om jezelf te kunnen bevrijden van allerlei ongemakken. En ook om je mentale kracht te vergroten (denk aan assertiviteit, hulp vragen, grenzen trekken en zelfvertrouwen). Het is een gemakkelijke techniek die je kan aanleren tijdens deze eendaagse workshop. Deze techniek wordt ook wel acupressuur ofwel ‘tapping’ genoemd. 

Tijdens de overgang kun je diverse ongemakken ervaren die je dagelijks (werk)leven behoorlijk negatief kunnen beïnvloeden. Waar praten we dan over? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Onrustig slapen en daardoor steeds vermoeider raken.
 • Onzekere gevoelens over je werk, kan ik het nog wel aan?
 • Paniekaanvallen die je vroeger nooit had.
 • Diverse beren op de weg zien en daar baal je van.
 • Stressgevoelens omdat je van alles vergeet of omdat er thuis nog van alles te doen is.
 • Onrust omdat die opvlieger elk moment weer langs kan komen.
 • Moeilijk vinden om voor jezelf op te komen en/of grenzen aan te geven.

Als je last hebt van negatieve gevoelens als: stress, angst, onzekerheid en onrust, dan wil je daar snel van af. Helemaal wanneer die buiten proportie zijn of je niet precies weet waar die spanning vandaan komt.

Al deze genoemde ongemakken hebben een gemene deler: ze leveren je stress op en dus ook extra cortisol in je lijf. We weten dat cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, een negatief effect heeft op overgangsongemakken. Het is wenselijk om jezelf uit deze ‘loop’ te halen en aandacht te besteden aan het verlagen van het cortisol in je lichaam. 

Waarom dan EFT? Het uitgangspunt bij EFT is dat een negatieve emotie een verstoring is in het energiesysteem, de bekende knoop in je maag of die brok in je keel. Door met je vingers te tappen op de eindpunten van je meridianen wordt die verstoring opgeheven en daardoor kan de energie weer stromen. Hierdoor neutraliseer je negatieve emoties, gevoelens en ervaringen en zet je ongewenste gedachten positief om. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in 1 EFT-sessie het cortisolniveau met 24% kan worden verlaagd

EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUE 

EFT is een eenvoudige, snelle en effectieve methode om ongewenst emoties, trauma’s, angsten, fobieën, negatieve gedachten, ongewenst gedrag en fysieke klachten met mentale oorzaak duurzaam op te lossen. Daarbij is het erg effectief om emotionele stabiliteit, motivatie en zelfvertrouwen te versterken.

EFT is gebaseerd op NLP, cognitieve gedragstherapie en acupressuur. 

mentale overgangsklachten vaak onderbelicht

In onze maatschappij is er gelukkig steeds meer aandacht voor de overgang en de klachten die ermee gepaard kunnen gaan. Vaak is de focus nog op lichamelijke klachten, zoals opvliegers. Bij Menokracht ervaren we dat vooral de mentale klachten vaak onderbelicht blijven en dat is spijtig. Vrouwen zijn dan niet altijd even goed geholpen en blijven vaak met een eenzaam (en soms wanhopig) gevoel achter. Vooral bij angst en paniekaanvallen kan het pittig zijn.  

Met Emotional Freedom Technique ben je snel van die ongemakken af, zonder dat je daar allerlei toeters en bellen voor nodig hebt. Simpel, snel en effectief, daar gaat het om.

EFT doet het volgende voor je:

 • Het vermindert de afgifte van adrenaline, het fight or flight hormoon, onmiddellijk.
 • De weerstand tegen het probleem wordt weggenomen, waardoor je makkelijker kunt loslaten.
 • Je herprogrammeert jezelf voor een volgende keer, waardoor de angst minder wordt of zelfs wegblijft.
 • Een veilige, hands-on methode waar je elk moment gebruik van kunt maken

EFT is heel eenvoudig, werkt snel en duurzaam. Ook inzetbaar als EHBO in acute situaties (bijv paniekaanval of heftige gebeurtenis).

In de WORKSHOP leer je wat EFT doet, hoe het werkt en gaan we ook actief aan de slag met diverse oefeningen, zodat je deze meteen al kunt gaan toepassen in jouw dagelijks leven. Ook gaan we dieper in op het waarom achter de hogere stresslevels wanneer je in de overgang bent en hoe je daarmee om kunt gaan.

Je ontvangt vooraf aan de workshop een informatief document waarin staat wat de overgang nu precies is en hoe stress werkt op je hormoonhuishouding. Dan ben je alvast een beetje voorbereid voor de workshop. Tevens vragen we je om op voorhand de ‘Greenescale’ zelf in te vullen. Dit is een gevalideerde lijst met overgangsklachten. Zo kunnen we je klachten en de ernst ervan voorafgaand aan de workshop in kaart brengen. En dat is interessant omdat we samen na verloop van enkele weken opnieuw jouw klachten kunnen scoren aan de hand van deze Greenescale. Meer informatie over de Greenescale kun je lezen op menokracht.nl/greenescale/.

 

Maak alvast kennis met Karlijn Vrolijk – specialist EFT

Menokracht heeft ervoor gekozen om samen met Karlijn Vrolijk een workshop EFT voor vrouwen in de overgang te faciliteren. Vanuit de gedachte dat aandacht voor de mentale gezondheid belangrijk is en omdat we een oplossing willen voor vrouwen die teveel stress ervaren. 

Karlijn is een enthousiaste en gedegen EFT specialist gebleken waar we graag mee samen werken. Daarnaast beheerst ze nog andere aanvullende specialisme, zoals onder meer IEMT en NLP. Meer informatie over Karlijn tref je onderaan de pagina aan. 

Naast haar professionele kwaliteiten is Karlijn tevens ervaringsdeskundige. De overgangsongemakken hadden een behoorlijke impact op haar (werk)leven en lange tijd was haar niet duidelijk dat de hormonale ontwikkelingen in haar lijf daar (mede) verantwoordelijk voor waren. Nu ze beter weet heeft ze kunnen handelen en is haar kwaliteit van leven stukken verbeterd. Deze zoektocht, de onwetendheid en de forse impact van de overgang zijn redenen om deze workshop speciaal voor vrouwen in de overgang te willen aanbieden.  

Hieronder alvast enkele EFT referenties van Karlijn die ze graag met ons deelt:

Ik had een cliënte die helemaal vast zat. Ze was erg onzeker en had een laag zelfbeeld. Ik verwachtte voor haar een lang traject, maar na 1 EFT-sessie was haar onzekerheid naar de achtergrond verschoven haar zelfvertrouwen op de voorgrond gekomen. Er is dusdanig veel in beweging gezet dat ze zelf haar volgende stap kan zetten.”

Agnes Kloppenberg, bedrijfsmaatschappelijk werkster, Talk2 en Elizabeth Ziekenhuis te Tilburg

“Mijn nek- en schouderklachten waar ik al 20 jaar mee liep verminderde tijdens de workshop al drastisch! Ik weet wat de oorzaak is en kan er nu zelf invloed op uitoefenen.” André van Aert, zelfstandig ondernemer. “De angst voor het kokhalzen zorgde in een periode van overmatig hoesten en verslikken voor een prikkel naar de hersenen waardoor de luchtpijp afsloot (spastische luchtpijp). Het gevoel van stikken was heel beangstigend. EFT heeft mijn angst voor kokhalzen in 1 sessie weggenomen, waardoor mijn luchtpijp ontspannen bleef. De angst is weg en de spasmen zijn verdwenen. “

Bert Arons, bewust-maker, Couleur-Locale.

Direct na de mentale training met EFT werden er 24 persoonlijke records verbroken onder de 8 deelnemers van de topzwemjeugd van ESCA

 

hoe fijn zou het zijn als de rust weer terugkeert in je lijf en hoofd? 

Angsten, onrust en spanning kunnen je functioneren ernstig beperken. Sommige vrouwen voelen zich zelfs gedwongen hun baan op te zeggen, omdat de negatieve gevoelens zo op de voorgrond treden, en zo heftig zijn.  

Naast de mentale impact van stress en spanning, is er ook de fysieke belasting die zwaar kan wegen: hoofdpijn,  spierspanning, een verstoorde werking van het spijsverteringssysteem en problemen met afvallen kunnen allemaal voortkomen uit de hoge stresslevels die veroorzaakt worden door angst, onrust en spanning.  

Bovendien wil iedereen graag fijn in haar vel zitten, toch?
Je hoeft niet ten prooi te vallen aan wat hormonale schommelingen met je doen, er is een medicijnvrije, veilige manier om weer snel tot jezelf te komen. Gun jezelf die rust en kom los uit de vicieuze cirkel van angst, spanning voelen omdat je de angst vreest, en het gevoel van falen omdat het ‘zomaar’ gebeurt en je niet weet wat erachter zit. Hoe fijn zou het zijn als je weer gewoon relaxed door het leven kan? 

Door deze eendaagse workshop te volgen kun je zelf de regie pakken over jouw negatieve ongemakkelijke gevoelens. Na de workshop heb jij de vaardigheden om zelf EFT toe te passen op het moment dat iets ongemakkelijk begint te worden of je grijpt op voorhand al in om zo het ongemak te voorkomen. 

 

Enkele praktische zaken

De investering voor deze workshop, inclusief waardevolle content over de overgang vooraf en een online terugkomsessie, is nu voor deze eerste editie 197 euro! We houden de groep overzichtelijk, we hebben plek voor maximaal 15 deelnemers.

Voor deze sessie houden we de prijs bewust wat lager omdat we vanuit Menokracht onderzoek doen naar de impact van EFT op overgangsongemakken. Dus jouw inbreng is van belang en dat belonen we graag. Voor volgende sessies zal het tarief hoger uitpakken. 

Deze workshop zien wij meer als een kort traject. Je hebt al gelezen dat we naast de workshop op voorhand waardevolle informatie met je gaan delen over de overgang en de werking van stress op hormonen. Daarbij willen we ook graag samen met de deelnemers meten wat EFT hen oplevert, hiervoor gebruiken we de Greenescale zowel aan de start als na afloop van het traject. Deze eendaagse workshop is eigenlijk onderdeel van een kort traject. 

Traject Workshop EFT:

 1. Voorafgaand aan de workshop ontvangt je informatie (document en een begeleidende audio) over de overgang en de werking van stress op je hormonale circuit. Tevens ontvang je de Greenescale, een vragenlijst die we je vragen in te vullen (+/- 5 minuten tijd).
 2. Vervolgens ontvangen we je graag op de workshop. De workshop is in het centrum van Amersfoort (parkeren in parkeergarage en goed te bereiken met de trein) op 28 juni en start om 10 uur en zal duren tot ongeveer 17 uur. De investering is inclusief locatie, koffie, thee, lunch en hand-out (tappingsinstructies).  
 3. Na de workshop kun je zelf aan de slag met de tappingsinstructies. Uit ervaring weten we dat zelf oefenen na afloop van de workshop heverschil maakt. 
 4. Ongeveer twee weken later, op woensdagmiddag 10 juli komen we online (via zoom) bijeen en delen we ervaringen uit, kunnen alle deelnemers nog de prangende vragen stellen aan Karlijn en evalueren we de workshop en meten we de ervaren ongemakken na de EFT training. 

Het kan goed zijn dat je nog vragen hebt over dit aanbod.

Voor inhoudelijke vragen over EFT kan je terecht bij Karlijn Vrolijk +31 (0)6– 52 680 330 of karlijn@smartdifference.nl

Marieke is bekend met EFT, is professional op het gebied van de overgang en is organisator van dit traject.. Zij zal als facilitator gedurende dit gehele traject aanwezig zijn, dus voor alle overige vragen kan je contact opnemen met Marieke Schurink +31(0)6-26 943 559 of marieke@menokracht.nl.

Aanmelden kan via de diverse knoppen op deze pagina.

 

VERDER KENNISMAKEN MET KARLIJN VROLIJK 

Smart Difference is het bedrijf van waaruit Karlijn traint en coacht. Ze is gespecialiseerd in trauma, ptss en paniekaanvallen. Karlijn geeft training en coaching zowel in het bedrijfsleven, diverse overheidsinstellingen als in het onderwijs. 

In haar werk maakt ze gebruik van verschillende technieken of specialismen. De specialismen van Karlijn naast EFT zijn:

– IEMT (Integral Eye Movement Therapy, dit is een zeer breed toepasbare therapie, tbv trauma, PTSS, mentale blokkades, persoonlijke alignment en om je persoonlijke kracht te vergroten);

– systemisch werk/familieopstellingen;

– NLP (Neuro – Linguïstisch Programmeren);

– BML (Body & Mind Language), hierbij werk je vanuit houding en beweging).