Workshop Ontspannen door de overgang
“Voorheen kon ik al die ballen wel in de lucht houden, maar tegenwoordig lukt het me niet meer. Frustrerend, want eigenlijk is er niets veranderd.”
“Mijn hoofd lijkt wel een vergiet, ik kan niet op woorden komen, vergeet afspraken, heb moeite met stukken lezen en concentreren. Zou ik overspannen zijn?”
Herkenbaar? Al eens gedacht aan de overgang?
De overgang, waarom hebben we het hier over? Laten we eens beginnen met een paar interessante gegevens. En bedenk dan gelijk dat achter die percentages een groot aantal vrouwen schuil gaat. Misschien jij ook wel?
- 80% van de vrouwen, ervaart in meer of mindere mate klachten van de overgang;
- Overgangsklachten worden vaak niet herkend en verward met klachten van depressieve aard of burn-out;
- 55% van de vrouwen merkt dat het werk lijdt onder de overgang.
Breinmist, angst, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten, opvliegers, slaapproblemen
Een kleine greep uit de symptomen waar vrouwen in de overgang mee kunnen worstelen. Misschien weet je niet zeker of je in de overgang bent, maar je bent 40+ en merkt wel dat er iets veranderd is. En leeftijd is ook maar een getal, want 1 : 100 vrouwen is jonger dan 40 jaar als zij in de overgang komt. We merken dan ook dat veel vrouwen niet weten dat ze in de overgang zijn.
Deze workshop is bedoelt voor jou als je meer wilt weten over de overgang en wat daar allemaal bij komt kijken. We gaan in op wat er allemaal gebeurt tijdens deze transformatiefase. Wat is de impact van de overgang op het werk en hoe kun je hier op een goede manier mee omgaan? En natuurlijk ook op je leven buiten het werk. Wat is stress en hoe zorg je dat je gedurende een drukke (werk)dag ontstresst? En zit je nog niet in de overgang, ook dan nodigen we je van harte uit om aan te schuiven.
Overgang, alleen maar kommer en kwel? Zeker niet!
De overgang is een transformatiefase en heeft ook veel mooie en positieve kanten. Je ziet dat vrouwen met een zetje van de overgang vaak beter voor zichzelf gaan zorgen. Ze maken zich minder snel druk en kunnen beter relativeren. Ze hebben veel kennis en ervaring en zijn hiermee waardevolle krachten en mentoren voor de jongere collega’s.
Waarom zou je deelnemen?
Omdat we merken dat veel vrouwen zich alleen voelen in deze fase. Veel vrouwen weten te weinig over de overgang. Sommige vrouwen zijn onnodig ongerust of zitten soms ten onrechte thuis met een burn-out. Door je te laten informeren en erover te praten ga je van alles herkennen en merk je dat de overgang eigenlijk heel gewoon is. En ook van leidinggevenden horen we dat ze blij zijn met de kennis en nu beter snappen hoe de overgang in elkaar zit en vallen puzzelstukjes op zijn plaats.
De overgang is een bijzondere levensfase en geen ziekte, maar de symptomen die hiermee gepaard gaan, kunnen wel impact hebben op het functioneren. Weten wat de overgang is en welke klachten hier wel en niet bij horen is voor velen een eyeopener. We horen vrouwen na afloop vaak zeggen: “Dit had ik veel eerder willen weten. Ik ben gelukkig niet gek, maar gewoon in de overgang”.
Wanneer en waar?
Deze workshop vindt plaats op 3 juni (in de ochtend in Siddeburen en in de middag in Zuidhorn) en is vooral gericht op medewerkers die in de overgang zijn, natuurlijk zijn collega’s en leidinggevenden ook van harte welkom. Aanmelden kan via de gele knoppen hieronder.
Tot 3 juni bij de workshop!
Hartelijke groeten,
Miranda en Helga
Oud deelnemers aan het woord:
“De herkenbaarheid van dingen. Het er met elkaar “gewoon” over kunnen hebben De manier waarop de training werd geven. Met een bepaalde luchtigheid en humor, zonder de serieusheid te missen.”
“Meer balans in de energieverdeling (kritischer in de keuzes waar ik energie aan ga besteden), ‘schud’ oefening gebruiken.”
“Fijn dat er zo open over dit onderwerp gesproken wordt en dat het serieus genomen wordt. Het maakt het makkelijker om over te praten.”
Ben je erbij?
Hieronder nog even de details op een rij. Overleg met je teammanager of je de uren mag schrijven als ‘scholing’.
Gebruik de gele knoppen om je aan te melden voor de workshop van je keuze.
Workshop 1
- Dinsdag 3 juni van 10:30 uur – 12:00 uur
- Locatie: Zonnehuis het Ufkenshuis (zaal ‘De Babbelaar’)
- Adres: Reint Dijkemastraat 1, 9628 CW in Siddeburen
Workshop 2
- Dinsdag 3 juni van 14:30 uur – 16:00 uur
- Locatie: Centraal Bureau (vergaderzaal 1)
- Adres: Izarstraat 1, 9801 VH in Zuidhorn
KENNISMAKEN MET HELGA VAN GELDROP
Helga is de oprichter van OverGangsters. Vanuit haar werk als yogadocent herkende zij in de klachten die vrouwen in de overgang tegenkomen, veelal het in de lucht houden van alle ballen, en zelfzorg onderaan bungelend op de agenda zetten. Nu Helga zelf – letterlijk en figuurlijk – midden in haar leven staat, ervaart ze hoe belangrijk het is in de overgang prioriteit te geven aan jezelf, zonder anderen te kort te doen.
Het leren voelen én bewaken van je grenzen is een thema in Helga’s leven. Zo kwam ze eind jaren negentig al met yoga in aanraking en is ze sinds 2005 yogadocent. Die ervaring maakt dat zij gelooft dat ons lichaam zijn reden heeft. Dat klachten een uitnodiging van je lichaam zijn om stil te staan.
Dat was voor haar reden om een yoga- en mentorprogramma voor vrouwen in de overgang aan te bieden. Daarbij houdt zij het graag praktisch. Ook kleine oefeningen gedurende de dag kunnen je hormoonbalans verbeteren en zorgen voor meer energie.
Haar motto is: “Pak je regie en kom tot volle bloei, als een OverGangster”.

KENNISMAKEN MET Miranda Domburg
Miranda is medeoprichter van Menokracht. Zij heeft ruime ervaring met het voeren van gesprekken, begeleiden van sessies en met de onderwerpen overgang en inzetbaarheid. Zowel met de vrouwen zelf als met leidinggevenden, HR en verzuimprofessionals. Haar doel is om samen met organisaties een overgangsvriendelijk werkklimaat te realiseren, waarin de menotransformatie een vaste plek heeft, zodat het uiteindelijk een heel normaal onderwerp is om over te praten.
Daarnaast begeleidt zij professionals die de overgang een plek willen geven in hun eigen werk en vakgebied en faciliteert zij geaccrediteerde nascholingen voor huis- en bedrijfsartsen en andere zorgprofessionals. En houdt zij zich bezig met het thema ‘rouw en verlies’.
Haar motto is: “Soms lukt iets niet (meer) op de manier waarop je het oorspronkelijk had bedacht. Kijk dan, eventueel samen, naar wat er wél kan en bedenk wat en wie heb je nodig om het voor elkaar te krijgen.”
