introduceer het thema overgang met gemak binnen jouw organisatie 

Start simpel met het introduceren en borgen van het thema overgang in jouw organisatie. Vanuit eigen regie en met aandacht voor jullie organisatie-DNA.

We krijgen vaak de vraag: ‘hoe introduceer ik de overgang in mijn organisatie, wat moet ik vertellen en hoe doe ik dat?’ Het is voor veel organisaties een redelijk nieuw thema en er rust vaak toch enige lading op. Sinds 2020 ondersteunen we, online of op locatie, organisaties met deze vragen. Het komt er meestal op neer dat wij de vrouwelijke medewerkers, leidinggevenden, coaches, inzetbaarheidsexperts en HR-leden te woord staan, voorlichten en inspireren. 

Maar wat zou er gebeuren als wij het zo inrichten dat jullie dat zelf in de organisatie kunnen oppakken? Dat jullie vanuit eigen regie en vanuit jullie eigen DNA dit zelf kunnen regelen. Zonder afhankelijk te zijn van een derde partij. Met een beetje inzet en goede wil bleek dit een goed concept. Organisaties waren blij met die eigen regie en zo bleek, er zijn intern veel professionals die zich graag inzetten voor dit thema.

Dus het uitgangspunt van co-creatie bleek een mooie werkvorm te zijn en daar worden wij zelf ook heel blij van. Het concept is inmiddels in diverse organisaties uitgedacht en verder ontwikkeld. Wij zijn van de inhoudelijke kennis, wij zijn van de communicatie en procesbegeleiding, wij zijn van de vormgeving en wij zijn van de ontwikkeling. En jullie zijn van jullie organisatie, met alle kennis over het reilen en zeilen ervan. Wat wij merken is dat organisaties vaak al veel in huis hebben, maar de medewerkers hier niet altijd van op de hoogte zijn. Zonde! Dus hebben wij ook aandacht voor communicatie en het samenbrengen van activiteiten.

Zo ontstond dit nieuwe educatieconcept. Het is simpel, effectief en geduldig. En we noemen het ons INTRODUCTIEPAKKET OVERGANG & WERK, gericht op: beleid, leren, ontwikkelen en vormen.

Met dit pakket heb je alles in huis om dit thema te introduceren en te borgen, alle betrokkenen te voorzien van de juiste informatie en het gesprek te faciliteren. Wij leveren het materiaal en de organisatie kan prima zonder of desgewenst met onze ondersteuning hiermee aan de slag.

 

Een verrassend compleet pakket 

Het pakket bestaat uit inhoudelijke content dat wordt aangeboden via een diversiteit aan communicatiedragers. Er is inhoud gericht op het bewustzijn en op het verbeteren van de aanwezige kennis. Houd er rekening mee dat veel vrouwen zelf niet weten dat ze in de overgang zitten. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te hebben voor het ontwikkelingsaspect van de overgang, vrouwen veranderen en vaak leidt dit tot verrassende, positieve inzichten. We hebben hiervoor o.a. een mooie spel (card deck) ontwikkeld.

Om je te ondersteunen in het toepassen van het materiaal bieden we je een draaiboek met verschillende scenario’s aan, waarin staat welke stap je kunt zetten op welk moment.

Liever extra ondersteuning?

Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen. We kunnen je ook ondersteunen met ons nieuwe ‘Introductie & Implementatie Programma Menotransformatie’. Hierin brengen we onze ervaring, bijvoorbeeld vanuit onze supervisiegroepen, en het materiaal uit ons introductiepakket bijeen.

In het introductiepakket zit alles wat je nodig hebt om dit thema op de kaart te zetten: posters, flyers, kant en klare (social media) posts, video presentaties, checklists, factsheets, podcasts, ons card deck en nog veel meer.

De brainstorms (hoe wil jij het thema introduceren?) en het nadenken over de implementatie (bijvoorbeeld het maken van een contentkalender) zijn waardevolle elementen die we willen combineren met het introductiepakket. Zodat je de introductie niet alleen hoeft te doen maar kunt leunen op onze expertise en ervaring.

De opzet van het programma is super simpel:

 • Jij, en iedereen in je organisatie, krijgt toegang tot al het materiaal uit het pakket. Niet alleen materiaal voor de vrouw, ook voor HR, management en Arbo.
 • Er zijn 2 online implementatie sessies waarin jij en eventueel andere betrokkenen uit je organisatie samen met Marieke brainstormen over de aanpak en hier vervolgens concrete acties aan verbinden. En uiteraard kunnen dan alle vragen worden gesteld over de inhoud van het pakket en de menotransformatie.

Dus ben jij als professional werkzaam bij een organisatie en jij wilt aan de slag om het werkvermogen van vrouwen te behouden voor je organisatie, dan ben je van harte welkom.

Heb je al eerder het introductiepakket afgenomen en zou je het toch fijn vinden om aan de hand meegenomen te worden om al dit prachtige materiaal te implementeren, zodat er optimaal gebruik van wordt gemaakt, neem ook dan gerust contact met ons op. We hebben voor jou een gereduceerd tarief.

 

Het INTRODUCTIEpakket overgang & werk bevat:

Handleiding

 • Procesdocument: uitleg materialen en hoe zet je het in?
 • Checklist: De domeinen van een overgangsvriendelijk werkklimaat

Introductie

 • Posters en flyers om uit te printen en op te hangen
 • Posts (berichten en visuals)
 • Verhalenbundels van werkende vrouwen in de overgang
 • Podcasts waarin vrouwen vertellen over hun (werk)ervaringen
 • Video + hand-out: Een introductie in de overgang?
 • Introductiedocument met uitleg over de overgang.
 • Video + hand-out: Ontwikkeling en kansen van de menotransformatie
 • Inspiratiedocument over de positieve kant van de (post)overgang

Verdieping

 • Audiolezing + verslag over de impact van stress op de perimenopauze
 • Audiolezing + verslag over de impact van stress op de postmenopauze
 • Checklist: Overgang of burn-out?
Onderzoek
 
 • Factsheet en rapport TNO
 • Analyse beknopt onderzoek onder werkende vrouwen in de overgang

Actiegericht

 • Werkbladen, zoals: de Greenescale, logboek, kwetsbaarheidsmodel, impact overgang op het werk
 • Werkboek: Check-Je-Werk-Oefening
 • Een routekaart met een overzicht van passende behandelaars
 • Inspiratieflyer met activiteiten die vrouwen zelf vanuit eigen regie kunnen ondernemen
 • Oefeningen ter aanmoediging van het verlagen van het stressniveau (mindfulness, visualisaties)
 • Een card deck met vragen gericht op de ontwikkeling die de vrouw doormaakt, ter ondersteuning van het voeren van een goed gesprek

Management en Arbo

 • Checklist voor leidinggevenden
 • Podcast met methodiek casuïstiek bespreken
 • Checklist voorbereidend gesprek met de bedrijfsarts
 • Tips van arboprofessionals
 • Standpunt NVAB Werk & Overgang
Tevens ontvang je regelmatig een inspiratienotitie met tips en casussen over hoe je de overgang en de post-overgang als thema nog beter kunt neerzetten in jouw organisatie.

Waarschuwing!

Dit pakket is super bruikbaar en kan het bewustzijn en kennisniveau in korte tijd verhogen, maar komt wel met een waarschuwing…

Dit pakket heeft een adoptieouder nodig, die is verbonden aan de organisatie. Iemand die accounthouder is en de moeite neemt om het draaiboek te volgen – of hier zelf vorm aan geeft – en de mensen motiveert tot luisteren, lezen en leren. Het materiaal is geduldig en komt tot bloei in menselijke handen.

Introductiepakket ruw

tarief

Kies je voor dit introductiepakket Overgang & Werk, dan leiden we je altijd door het materiaal heen. We leggen uit waar alles te vinden is. We nemen het draaiboek met je door en geven je tips hoe te starten met bijvoorbeeld de introductievideo’s. Om je gedurende het eerste jaar te ondersteunen ontvang je van ons regelmatig een inspiratienotitie met extra tips en begeleiding.

TARIEF

 • Menokracht Introductiepakket Overgang & Werk: 495,- euro, excl. btw

   

 • Deelname Introductie & Implementatie Programma Menotransformatie, inclusief introductiepakket: 870,- euro excl. btw

 

Bestellen?

Wil jij werken aan het verbeteren van de arbeidspotentie van vrouwen, ben je overtuigd van de waarde van het introductiepakket en weet jij ook wie dit pakket gaat adopteren? Dan heb je al een hoop huiswerk gedaan en kun je direct overgaan tot het bestellen van het pakket. Druk op de knop hieronder en je ontvangt de link naar het introductiepakket, zodat je hier gelijk al mee aan de slag kunt.

Eerst nog wat vragen? Stuur ons dan een berichtje via team@menokracht.nl.

 

Liever samen?

Ben jij als professional werkzaam bij een organisatie en jij wilt dit jaar aanpakken om (het werkvermogen van) vrouwen te behouden voor je organisatie, dan ben je van harte welkom bij het Menokracht implementatieprogramma. Dit 

Eerst nog wat vragen? Stuur ons dan een berichtje via team@menokracht.nl.

Feiten en cijfers

We weten dat het werkvermogen bij vrouwen met overgangsklachten lager uitvalt en dat een deel van het verzuim er door veroorzaakt wordt. Maar wat we vooral weten is dat de kosten van presenteïsme (wel aanwezig op werk maar minder productief) nog hoger uitvallen

Misschien wil jij weten hoe het zit met de cijfers. Dat kan je wellicht ondersteunen in het motiveren van je collega’s of bestuurders. Klik op de afbeelding hiernaast voor het bekijken van de factsheet van TNO/CBS.

 

PS Misschien ken je een collega of iemand in je omgeving die hier mogelijk interesse in heeft, geef de link van deze pagina dan gerust door. Zo helpen we nog meer vrouwen goed en gezond deze bijzondere levensfase door te komen.