Dag 17

Zelfzorg recept


Welkom bij dag 17 van onze adventsreis
 

Er is al veel geschreven over water. Wat kunnen wij daar nog aan toevoegen? Wat onze belangrijkste boodschap is, is dat te weinig drinken kan leiden tot interne stress. Vandaag leggen we uit hoe dat werkt. Tevens moedigen we je aan om je eigen kruidenwater te maken, zodat water drinken een fijn moment van ontspanning kan zijn.

Drukte of stress? Drink een extra glas water! 

Wanneer je regelmatig gespannen bent en stress ervaart dan is het belangrijk om extra te drinken. Bij regelmatige stress droog je eerder uit. Je bijnieren gaan dan extra aan het werk om het hormoon aldosteron aan te kunnen maken. Met dit hormoon kan je lichaam het water beter vasthouden.

We weten dat het extra aanmaken van cortisol en dus ook aldosteron ten koste gaat van het hormoon progesteron. En juist het hormoon progesteron werkt op je gemoed. Minder progesteron kan ervoor zorgen dat je minder blij bent, minder goed slaapt en meer angst of onrust ervaart. De boodschap is: blijf goed drinken en als je het druk hebt of stress ervaart graag een extra glaasje water drinken.

Recept: Kruidenwater met citroenverbena

Het geheim in dit recept is de citroenverbena, of zoals het Fransen het zeggen ‘verveine’. Citroenverbena helpt bij het vrijkomen van de gelukshormonen dopamine en serotonine. Wie wil er nu niet een slokje van dit ‘geluksdrankje’?

Het is een simpel recept en bij het maken van dit kruidenwater gebruik je koud én kokend water. De citroen in dit recept draagt zorg voor de broodnodige vitamine C. De kaliumrijke komkommer helpt om je bloedruk te verlagen. Mocht jij hele andere smaken lekker vinden in je water, experimenteer dan met je eigen wensen. Het uiteindelijke doel is om genoeg water te gaan drinken en die interne stress van de uitdroging te voorkomen. Jij bepaalt de vorm. Hieronder enkele andere verfrissende variaties die je kunt toevoegen aan koud water:

  • Grapefruit met rozemarijn, rozemarijn van tevoren kneuzen
  • Cranberries (uit de vriezer) met steranijs, eventueel met een schijfje citroen
  • Bosbessen (even kneuzen) met lavendelbloemen

In alle gevallen geldt, laat het een nachtje staan om de smaken te laten intrekken. Je kunt bessen, lavendelbloemen en/of rozemarijn ook invriezen in blokjes. Deze kun je dan toevoegen aan een glas water.

Hierbij het recept van kruidenwater met citroenverbena. Ook feestelijk aan de kerstdis. Veel succes en proost!

Zelfzorg recept

Klik op onderstaande afbeelding om het recept te downloaden of te printen.