Dag 19

Een ander perspectief


Welkom bij dag 19 van onze adventsreis
 

De luie kaars is een verkwikkende houding die je lichaam en geest op een unieke manier transformeert. In deze omgekeerde stand ondergaan fysieke processen een kalmerende omkering, terwijl je mentaal een nieuw perspectief ontdekt.

Hoe werkt het?

Vermoeide benen zijn verleden tijd als je deze oefening doet. Je benen – gesteund door de muur – hoeven je in deze houding niet te dragen, wat verlichting brengt. Je hart hoeft minder hard te pompen, het bloed stroomt dankzij de zwaartekracht terug.

De verhoogde bloedcirculatie in je buikgebied biedt ondersteuning aan al je buikorganen. Het is als een gezonde liefdevolle traktatie voor je buik.

De serene kalmte van deze houding komt niet alleen voort uit de fysieke aspecten, maar ook doordat je adem dieper naar je buik wordt geleid. Het bekkengebied, iets hoger rustend op het kussen, nodigt uit tot een rustige adembeweging die de geest ontspant en de innerlijke balans herstelt.

Heb je slaapproblemen?

Je kunt deze oefening ook prima op bed doen met je benen tegen de muur. Om daarna onder je dekbed te kruipen voor je welverdiende nachtrust.

De luie kaars is meer dan een oefening; het is een uitnodiging tot rust, herstel en vernieuwde energie voor lichaam en geest. En daarmee een ode aan je lijf.

Oefening de luie kaars

Voordat je begint:

  • Doe deze oefening niet tijdens de eerste drie dagen van je menstruatie.
  • Voel je tijdens de oefening dat je slapende benen krijgt, beweeg er dan wat mee.
  • Word je duizelig of voelt het niet aangenaam voor je hoofd? Rond de oefening dan af. Neem wel de rust om volgens de aanwijzingen de luie kaars te beëindigen.

Het is belangrijk dat je na het beoefenen van de luie kaars niet meteen gaat zitten. Je hart hoeft tijdens de luie kaars een stuk minder hard te werken. Het bloed gaat vanzelf naar je hoofd. Zodra je uit de houding komt, moet je hart het werk weer overnemen. Gun jezelf een moment op je zij voordat je komt zitten. 

Leuk als je laat weten wat je ervaring met deze oefening is.

Klik op onderstaande afbeelding om de instructie te downloaden of te printen.