Een nieuwe fase in je carrièrepad
Vraag hier gratis een verkennend gesprek aan

Werk is een belangrijk deel in ons leven. We hebben het nodig om de hypotheek/huur en de boodschappen te kunnen betalen. Maar voor de meeste vrouwen is werk meer dan dat. Werk is onderdeel van het sociale leven. Werk geeft identiteit. Werk geeft voldoening. Werk is afleiding. Werk betekent contact. Werk geeft aanzien. Werk daagt uit. Werk is een kans om te leren en jezelf te ontwikkelen. Werk betekent verbinding met de maatschappij.

Werk kan ook in de weg zitten

Wat nu als je 40+ bent en je merkt dat werk ineens niet meer zo vanzelf gaat? De kans is aanwezig dat de overgang dan een rol speelt. Je voelt je ineens onzeker over (een deel van) je werk. Nieuwe projecten gaan je tegen staan. Je ziet op tegen de hoeveelheid of complexiteit van werk. Je merkt dat je minder geconcentreerd bent. Je werkt vaker met ‘to-do-lijstjes’ omdat je anders dingen vergeet. Je komt doodmoe thuis. Je slaapt slechter en daardoor ben je minder ‘aanwezig’ op het werk. Je hebt last van spieren en/of gewrichten en dat belemmert je. Je hebt meer last van hoofdpijn en dat speelt je parten. Je merkt dat je minder vrolijk bent. Collega’s vragen of het wel goed gaat met je. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zoveel vrouwen, zoveel klachten.

Ongeacht welk ongemak, je merkt dat je verandert en dat je werk eronder lijdt en daar baal je van.   

  • Je baalt ervan, omdat je merkt dat je minder presteert dan voorheen
  • Je baalt ervan, omdat je merkt dat je met minder plezier werkt
  • Je baalt ervan, omdat je contact met klanten of collega’s anders is
  • Je baalt ervan, omdat je niet meer zo goed kunt genieten
  • Je baalt ervan, omdat al deze gevoelens je leven negatief beïnvloeden
  • Je baalt ervan, omdat je vindt dat het tijd is om voor jezelf te zorgen in plaats van voor een ander

 

Hoe ga jij om met al deze gevoelens, vragen en gedachten?

Wij weten dat veel vrouwen dit onderwerp niet graag bespreken op de werkvloer. Soms zelfs thuis niet. En er zijn vrouwen die niet eens weten dat ze in de overgang zitten, maar wel allerlei ongemak ervaren. Sommigen daarvan komen zelfs thuis te zitten met een burn-out.

Er is een groep vrouwen die te weinig weet over de overgang en er is een groep vrouwen die wel weet of vermoedt dat de overgang een rol speelt, maar het lastig vindt om de juiste weg te vinden.

De Menokracht coach biedt uitkomst in beide gevallen. Praat erover. Fluister erover. Schreeuw erover. Houd het ajb niet stil. Stil blijven betekent dat je blijft zitten met gedachten, vermoedens, nare gevoelens, vertwijfeling, angst en onwetendheid. Vooral in de nacht, als je niet kunt slapen. De kans is groot dat je diep van binnen de verandering voelt, maar misschien (h)erken je die nog niet. Het is zo belangrijk om het ‘eruit te gooien’ en het gesprek te voeren. Niet alleen voor je gezondheid, maar zeker ook voor je verdere voortgang en ambities in je werk. Wat je niet wilt is dat je je ongelukkig voelt in het werk. Of erger nog dat je uitvalt. Of dat je als ondernemer je klanten kwijt raakt.

Investeer in je eigen gezondheid en je werkpotentie

De groep vrouwen in de overgang is flink vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt, namelijk zo’n 1,8 miljoen. 80% van deze vrouwen ervaart in meer of mindere mate klachten van de overgang en ruim 34% van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 44-60 jaar is gerelateerd aan de overgang. Veel werkgevers bieden mogelijkheden om te werken aan je gezondheid en vitaliteit. En ben jij ondernemer, dan weet je ook dat investeren in jezelf loont. Toch wordt er door werkgevers nog weinig aandacht aan besteedt aan de invloed van de overgang en menopauze op het werk.

Wie ben ik?

Misschien is het goed om iets meer over mijzelf te vertellen. Ik ben Marieke Schurink en ik ben Menokracht Coach en founder van het platform Menokracht. Lange tijd ben ik directeur en eigenaar van Vernet geweest. Vernet is vooral bekend van de verzuimcijfers in de zorg. In die periode hield ik veel bijeenkomsten om de verhalen achter de cijfers boven tafel te krijgen. Hoe kun je werknemers helpen bij inzetbaarheidsvraagstukken? Burn-out, fysieke belasting, de effecten van mantelzorg en ook de impact van de overgang zijn thema’s waar we aandacht aan gaven.

Daar is mijn liefde voor de overgang ontstaan. Ik zag het verzuim van vrouwen van 40+ voortdurend stijgen en ik realiseerde me dat de overgang daar onderdeel van was en nog steeds is. Over de impact van ‘vrouw zijn’ op haar carrière wordt weinig gesproken. Er zijn veel vrouwen die kampen met menstruatieklachten en die zijn niet altijd makkelijk te combineren met het werk. Een groot deel van de vrouwen wordt tijdens hun carrière één of meerdere keren zwanger, met alle bijkomstige (werk) ongemakken. En vanaf 40+ raken vrouwen ook nog eens in de overgang, die voor 80% van de vrouwen gepaard gaat met klachten. Hopelijk heb jij niet een geschiedenis van én menstruatieklachten én meerdere zwangerschappen én overgangsklachten. Maar de kans is aanwezig dat je alle ‘boxen’ aantikt.

Lees hieronder een ervaring van een van de dames die ik coach.

Marieke Schurink Menokracht Coach

“Ik ervaar Marieke als professioneel, toegankelijk en genereus. Ik ben bezig mijn eigen onderneming vorm te geven. Als coach stimuleert Marieke mij niet alleen maar bezig te houden met de pragmatische stuk van mijn onderneming, maar ook geheel de essentie van wie ik ben erin te zetten. Daarnaast geeft Marieke mij handvatten bij het stuk perimenopauze waar ik in zit. Soms had ik moeite om te accepteren dat ik niet meer zo veel en snel kon doen als vroeger. Marieke vertelt me dat het met kleine stappen ook mogelijk is en ze biedt mij een nieuw narratief om vanuit te werken. Een nieuwe ‘ik’ die meer in balans is met de vrouw dat ik nu ben.

In ons gesprek voel ik me gehoord. Marieke ziet mij en met haar diepgaande vragen helpt ze me mezelf verder te zien en mijn talenten naar boven te halen. Marieke heeft een efficiënte en warme manier van coaching en ik noem het kunst!“

 

Een nieuwe fase in je carrière pad

Stel, je bent nu 40+ en je wilt nog een stap maken in je carrière of je voelt dat er nu eindelijk meer tijd voor jezelf komt nu die kinderen wat groter worden. Dan wil je zo min mogelijk gehinderd worden door die overgang. Je hebt je portie ‘werk belemmeringen’ wel gehad. Wist je dat je kunt werken aan die klachten? En vergeet niet… die veranderingen kunnen ook leiden tot een nieuwe JIJ. Veel vrouwen geven met grote opluchting aan dat die overgang hen vrijheid heeft gebracht en meer zelfvertrouwen. Het zorghormoon verdwijnt langzaam uit je lijf en dat leidt tot Menokracht!

De overgang is een transitie en ik weet uit de vele interviews en de coaching gesprekken met vrouwen dat als je er midden in zit het echt vervelend kan zijn. De stress kan zo hoog oplopen dat vrouwen twijfelen over hun baan. Niet goed weten hoe ze verder moeten. Soms ontslag nemen. Soms kiezen voor een baan onder hun niveau. Voor zichzelf starten. Ze laten grote wendingen zien. Soms met goed gevolg en soms niet. Een goede begeleiding en voorbereiding is in deze transitiefase belangrijk. Gun jezelf de tijd om hier in te groeien. Gun jezelf de tijd om hier aan te werken. Een goed besluit gaat nooit over één nacht ijs.  

Heb je interesse om samen met mij te werken aan jouw 40+ carrière? Dan wil je misschien eerst nader kennis maken. Je kunt altijd vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen en dan kijken we of het klikt. Die klik is belangrijk om goed samen te kunnen werken.

Laat ik nog even kort mijn CV met je doornemen. Dat geeft een aanvulling op wie ik ben.

  • Ik schreef diverse publicaties over inzetbaarheidsvraagstukken en ook het boek ‘Hoe(zo) eigen regie’.
  • Voordat ik bij Vernet terechtkwam heb ik lange tijd als inzetbaarheidscoach gewerkt. Daar heb ik veel ervaring opgedaan met vrouwen die merken dat het werk even niet zo lekker gaat.
  • Onlangs heb ik de opleiding tot vertrouwenspersoon met succes afgerond.
  • Mijn andere afgeronde opleidingen zijn: HBO- Verpleegkunde en de opleiding arbeid- en organisatiesociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Verder ben ik getrouwd met Roeland en moeder van drie heerlijke (inmiddels best grote) kinderen. Goed bekend met pijnlijke menstruatiedagen en in de overgang. Die overgang heeft mij volledig verrast met diverse angstklachten en een behoorlijke dosis watten in mijn hoofd. Niet echt makkelijk als je een bedrijf runt. Het heeft me geleerd dat grenzen stellen en goed zorgen voor mezelf de sleutels waren. Inmiddels heb ik de goede energie en het goede gevoel weer terug. Daarbij heb ik weer grip om mijn werk en dat gun ik jou ook.

 

Netwerk van overgangsspecialisten

Wat goed is om mee te geven, is dat ik werk met een netwerk van overgangsspecialisten om me heen. In de afgelopen periode heb ik samen met Miranda Domburg hard gewerkt aan het Menokracht platform. Een platform waar veel waardevolle informatie op staat over de overgang. Waar je kennis kunt maken met diverse anti-stress oefeningen en leermodules, waarmee je meer zicht krijgt op wat de overgang nu precies betekent. En waar je dus ook kennis kunt maken met die diverse specialisten.

Ik heb als het ware een ‘providerboog’ om mij heen verzamelt van medische en ook niet medische deskundigen. Naast de gynaecoloog en de verpleegkundig overgangsconsulent heb ik een goed contact met psychologen, yoga docenten, mindfulness coach, acupuncturist, leefstijlcoach en een dame uit Zuid-Afrika die het advies ‘eet meer broccoli en bloemkool’ in de praktijk brengt door ons de heerlijkste recepten voor te schotelen.  

Samen werken aan je transitiefase

Dit netwerk is waardevol tijdens je transitiefase. Werken met mij als Menokracht Coach reikt verder dan coaching alleen. Je krijgt het platform en het netwerk erbij. Blijer en met goede energie door de transitie is het doel.

Hoe werkt het?

Zoals eerder gezegd is de wederzijdse klik superbelangrijk om samen te werken aan jouw transitiefase. Daarom bied ik je vrijblijvend een kennismakingsgesprek via Zoom. In dit gesprek van een halfuur verkennen we met elkaar welke behoefte je hebt, en misschien heb je al een concrete hulpvraag. Vervolgens kunnen we afstemmen of en zo ja, in welke vorm we het beste kunnen samenwerken.

Zie ik je tijdens een kennismakingsgesprek? Ben heel benieuwd 😊. Vraag hier zo’n gesprek aan.

Marieke